Hlavní obsah

Námraza a mlha komplikují dopravu

Námraza a mrznoucí mlhy komplikují od sobotního rána dopravu na řadě míst České republiky. Místy už došlo k nehodám.

Foto: Michaela Londová

Článek

Vozovky na jihu Čech jsou sjízdné s opatrností, místy namrzají. Na Šumavě v noci sněžilo. Teploty se k ránu pohybovaly mezi nulou a minus pěti stupni. Ve všech okresech kromě strakonického musely vyjet sypače.

„Sněhovou přeháňku jsme měli v noci na Kvildě, na Churáňově,” uvedl dispečer krajské správy a údržby silnic. Jinde v kraji podle něj nesněžilo, ale v některých úsecích přimrzá na vozovkách mlha.

Mrznoucí mlhy se v Jihočeském kraji mohou podle meteorologů ojediněle vyskytnout i dopoledne. Přes den by mělo být polojasno až skoro jasno, s nejvyššími teplotami mezi třemi až šesti stupni Celsia.

Na silnicích Vysočiny je v sobotu ráno po sněhových přeháňkách místy zledovatělý sníh posypaný drtí. Solené vozovky jsou mokré, nebo suché, vymrzlé. Sypače jezdily v celém kraji, řekl dispečer krajské správy a údržby Aleš Hubený. Sněžit na Vysočině začalo v pátek.

„Vyjížděli jsme zvečera i ráno, dohromady jsme měli 80 výjezdů. V noci to přimrzalo,” řekl dispečer. V pátek nemohly chvílemi v některých kopcích vyjet kamiony, ale kolem 7:00 už nebyly problémy.

K haváriím došlo kvůli namrzlým silnicím a ledovce nebo zhoršené viditelnosti v Skorkově na Mladoboleslavsku, u Trstěnice na Chebsku, u obce Kralovice v okresu Plzeň-sever, u Dubnice na Šumpersku a u obce Kravaře na Českolipsku. Další nehody zaznamenal web Dorpavniinfo ve Zlíně, Hradci Králové, Praze a Ostravě.

Reklama

Výběr článků

Načítám