Hlavní obsah

Najděte řešení, konec nouzového stavu nic nezmění, apelují na poslance hejtmani za ODS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Hejtmani za ODS vyzývají poslance, aby na čtvrteční schůzi našli zodpovědné řešení při jednání o prodloužení nouzového stavu. Případný konec stavu nouze podle nich situaci nezmění, místo toho by museli hledat řešení na úrovni krajů. Na Facebook to napsal hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Premiér Andrej Babiš na schůzi Poslanecké sněmovny k žádosti vlády o souhlas s dalším prodloužením nouzového stavu

Článek

„Žádáme vládu a všechny poslance koaličních a opozičních stran, aby se pokusili najít řešení při jednání o nouzovém stavu, které nám všem umožní zvládnout dobu, která nás čeká a která rozhodně ještě nebude jednoduchá,” uvedl Kuba v prohlášení na sociální síti.

Tato země nouzový stav potřebuje, ale ne v rukou šílence, řekl Pirát Michálek

Domácí

Pod ním je podepsaná i hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová a hejtmani Královéhradeckého kraje Martin Červíček a Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.

„Bohužel nouzový stav se stal v politickém prostoru symbolem, o který se vede politický souboj, aniž by bylo odpovědně vysvětlováno, že nouzový stav se automaticky nerovná zavření škol, obchodů nebo restaurací,” podotýkají.

Budeme muset hledat řešení 

Uvádějí, že jako členové ODS vnímají chybné kroky na straně vlády a respektují, že opozice nemůže dávat vládě opakovaně bianko šeky, aniž by diskutovala o problémech země, firem a občanů v souvislosti s pandemií.

Blatný: Je jen otázkou času, kdy se k nouzovému stavu vrátíme

Domácí

„Jako hejtmani si však uvědomujeme, že zrušením nouzového stavu se epidemická situace jako mávnutím kouzelného proutku nezmění a stejně budeme na úrovni krajů nuceni hledat legislativní řešení. My jako hejtmani prostě musíme zajistit fungování krajů a naše pozice je prostě jiná než pozice poslanců,” dodávají.

Otevřou se obchody? 

Poslanci ve čtvrtek rozhodují o prodloužení nouzového stavu, který nyní platí do 14. února. Vláda žádá o dalších 30 dnů, nemá však pro to zatím podporu. Komunisté, kteří doposud s kabinetem hlasovali, avizovali, že nyní souhlas k prodloužení nedají. Stejně tak se k tomu staví i opozice včetně ODS.

Co může následovat, když padne nouzový stav

Koronavirus

Jenže bez nouzového stavu by se zrušila opatření, která vláda vydala podle krizového zákona. Ministerstvo zdravotnictví by pak opatření podle šéfa resortu Jana Blatného (za ANO) vyhlásilo podle zákona o ochraně veřejného zdraví.

„Ten ale nedává zdaleka takové možnosti jako krizový zákon,” upozornil Blatný.

Vláda nemá dokola žádat o prodloužení nouzového stavu, tvrdí ústavní právníci

Domácí

Podle předpisu totiž na jeho základě nelze vyhlašovat celostátní plošná opatření, na kterých je boj s epidemií postaven. Nebylo by podle Blatného možné celoplošně uzavřít některé obchody a provozovny služeb, bazény či fitness centra. Dále by nešlo také regulovat shromažďování a pohyb osob.

Reklama

Výběr článků

Načítám