Hlavní obsah

Nagyová jednala i u Rittiga v bytě, chystala pro Nečase noty na kongres ODS

Právo, Radim Vaculík

Nejenže obviněná a nyní již odvolaná ředitelka kabinetu premiéra Jana Nagyová opakovaně přijala loni na podzim ve své kanceláři v Kramářově vile vlivného lobbistu Ivo Rittiga, ale krátce před důležitým kongresem ODS s ním jednala u něj doma.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Policisté přivádějí 14. června zadrženou Janu Nagyovou na policejní služebnu v ostravské Masné ulici.

Článek

Řešili prý postoj moravské části této vládní strany i možné dění na jejím listopadovém sjezdu. Informace od Rittiga pak Nagyová měla předat šéfovi ODS a vlády Petru Nečasovi. Asistoval jim při tom i Rittigův obchodní partner a právník Tomáš Jindra, v jehož domě stejně jako v tom Rittigově provedli v minulých dnech detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu domovní prohlídky.

Podle informací Práva to vyplývá z její středeční výpovědi v ostravské vazební věznici. Nagyová podle zjištění Práva potvrdila, že několikrát hovořila u kávy s Rittigem o vztazích uvnitř ODS a především její pražské buňce.

Koncem loňského října ale změnili místo setkání – tentokrát nešel Rittig za Nagyovou do premiérovy rezidence, nýbrž ona za ním domů do Benešovské ulice na rozhraní pražských Vinohrad a Vršovic. U jednání byl podle zjištění Práva i Jindra, dosavadní poradce ministrů zemědělství Petra Bendla a průmyslu a dopravy Martina Kuby (oba ODS), který má k Rittigovi blízko. Údajně mu dává právní rady a také má podle policie přístup k Rittigovým bezpečnostním schránkám.

Nagyová si původně ve své výpovědi nevybavovala, o čem se s oběma muži bavila. Po konfrontaci s policejními odposlechy ale údajně nakonec přiznala, že řešili blížící se loňský listopadový kongres ODS, na kterém Nečas obhájil post předsedy strany.

Z jejích slov nepřímo vyplynulo, že Rittig měl skutečně silný vliv anebo minimálně důležité informace o dění uvnitř vládní strany.

Jeli Rittig s Jindrou i v trafikách pro poslance?

Policie má však podle informací redakce podezření, že Rittig s Jindrou hráli v nynějším politickém skandálu i další roli, a to při vyjednávání politiků o trafikách pro nyní obviněné tři bývalé poslance ODS Marka Šnajdra, Ivana Fuksu a Petra Tluchoře.

Především Jindra se měl údajně v této věci angažovat, na což se prý vyšetřovatelé ptali i Nagyové. Jako u většiny kladených otázek si ale na nic nevzpomněla či o ničem nevěděla. Jindra v SMS zprávě pro Právo napsal, že nemůže seriózně komentovat něco, o čem neví, jak a jestli vůbec to bylo řečeno.

Rittig ústy své právničky odmítl jakýkoli podíl na domlouvání postů pro poslanecké rebely. „Neměl nic společného s vyjednáváním uplatnění poslanců Tluchoře, Fuksy a Šnajdra po opuštění mandátů a neúčastnil se žádné schůzky, kde by se údajné ,trafiky‘ projednávaly. Není to ani teoreticky možné, protože neměl žádný mandát o tomto tématu jednat ani nedisponoval pravomocí něco takového zajistit,“ sdělila Právu jeho právnička Karolína Babáková.

Nagyová dále při výslechu vyšetřovatelům vyjasnila přezdívky některých osob, které zřejmě zazněly v policejních odposleších. Tak například „Spící“ a „Sportovec“ je podle ní jedna a tatáž osoba, a to právě lobbista Rittig. Na první ze zmíněných přízvisek se ve čtvrtek policie podle informací Práva vyptávala při výslechu i ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09). Ten však k této přezdívce Rittigovo jméno nepřiřadil a přítomné pobavil tím, jestli „Spícím“ není myšlen jeho stranický předseda Karel Schwarzenberg.

„Nejvyšší šéf“ prý patřilo Nečasovi

Nagyová ale vysvětlovala i další pojmy, například termín „pizza“, který používala při komunikaci s rovněž obviněným Romanem Bočkem, znamenal „schůzku“. „Kovák“ byla zase přezdívka obviněného šéfa Vojenského zpravodajství Milana Kovandy, který měl mimo jiné pro Nagyovou zařídit sledování jejích podřízených, a především manželky premiéra Radky Nečasové.

A pojem „nejvyšší šéf“ patří podle tvrzení obviněné jejímu nadřízenému, tedy samotnému Nečasovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám