Hlavní obsah

Nadstrážmistr Töpfer chce opět do Senátu v dresu ODS

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvíc ohroženým druhem v podzimních volbách do Senátu budou – stejně jako před dvěma lety – občanští demokraté. Ze všech 27 obvodů budou obhajovat hned čtrnáct křesel. Pomoci jim opět má dobrosrdečná tvář četnického nadstrážmistra Arazíma, nestraníka Tomáše Töpfera. Ten včera Právu v telefonátu z Moskvy poprvé potvrdil, že jde opět do toho. Bude obhajovat senátorský mandát v Praze 4.

Foto: Petr Horník, Právo

Tomáš Töpfer

Článek

Töpfer, který krátce po svém vstupu do velké politiky prohlásil, že v Senátu je nuda jako při natáčení, Právu své rozhodnutí odůvodnil slovy: „Ještě jedno volební období to chci zkusit, myslím, že bych mohl ledacos v Senátu prosadit. Rozhodnou voliči.“

Populární herec, podnikatel a manažer Töpfer, o němž se letos spekulovalo i jako o možném kandidátovi na Hrad za ODS, před šesti lety získal jeden z nejlepších senátních výsledků, když mu v druhém kole dalo hlas přes 73 procent voličů.

Má pomoci ODS, které v hlavním městě nepříjemně šlape na paty TOP 09. Ta postavila proti Töpferovi čtyřiapadesátiletého Ladislava Kunerta, šéfa společnosti Jídelní a lůžkové vozy, který se jako zastupitel v Praze 4 angažuje v budování protihlukových opatření.

Sociální demokraté, kteří v minulých volbách poslali proti Töpferovi rektora VŠE Richarda Hindlse, letos vyšlou do voleb ředitelku Ústavu experimentální medicíny Akademie věd Evu Sykovou.

Známá tvář se zkušenostmi

„Töpfer není jen známý herec, ale je také úspěšný podnikatel, ředitel divadla, již je veřejně činná osoba,“ odmítl místopředseda ODS Jiří Pospíšil dojem, že strana sází hlavně na známou televizní tvář. „Pokud je to člověk, který je v občanském povolání herec a zajímá ho politika, tak to je dobře. Nechci kritizovat známé osobnosti z kultury, které chtějí kandidovat do Senátu, ale je třeba rozlišovat,“ dodal Pospíšil. Podle něj je dobře, že někteří politici kandidují opět.

„Již šest let pracovali ve volebních obvodech. Pro voliče je důležitější, jak se kandidáti zapíší svou prací do jejich povědomí, než jestli jsou to mediální hvězdy šoubyznysu, sportu. Zatím se často ukázalo, že veřejně známé osobnosti z kultury až takovou šanci při volbě do Senátu nemají,“ dodal Pospíšil. Z ataku TOP 09 na pozice občanských demokratů v hlavním městě strach Pospíšil nemá.

„ODS v Praze již představuje primátor Bohuslav Svoboda, který kritizuje nešvary, snaží se je napravit, tak to snad voliči ocení a naši kandidáti budou mít šanci,“ prohlásil.

Na politice není finančně závislý

Töpfer není na tom, zda bude opět šest let zasedat v Senátu, finančně závislý. Rok co rok patří k politikům, jejichž vedlejší příjmy šplhají ke dvěma miliónům korun. Vynáší mu slavná pražská restaurace U Kalicha, kterou zrestituoval a provozuje se svým bratrem, za loňský rok to bylo 731 241 Kč.

Také jeho herecká vystoupení v divadle i filmu či v televizi, i když řekl Právu, že „jen občas něco natočí“, mu konto loni posílily o 526 350 korun. Navíc je spolumajitelem dvou domů v ulici Na Bojišti, jejichž pronájmem vydělává 600 tisíc ročně.

Jeho loňské vedlejší příjmy dostupné na internetu jsou opět nejvyšší, činily 1,9 miliónu. Fakt, že o rok dříve byly jeho vedlejší příjmy čtyřnásobné, Právu objasnil: „Vybral jsem si zisk ze společné firmy s bratrem. Ani tak na tom nejsem tak špatně…“ Takže si mohl dovolit Na Fidlovačce ředitelovat zadarmo.

Vzal na sebe řízení Divadla na Vinohradech 

Od září mu jedna položka v majetkovém přiznání přibude – stane se ředitelem Divadla Na Vinohradech. Tam vystřídá Martina Stropnického. O tom, že by nestíhal, nechce Töpfer ani slyšet.

„Nemám toho zase až tolik, jak se mi snaží přisoudit. Pendluji především mezi divadlem a Senátem a tvrdím, že zatím zdatně,“ uzavřel.

V Praze se bude volit ve čtyřech senátních obvodech. Vedle Töpfera budou za ODS obhajovat i Tomáš Grulich a Daniela Filipiová.

Z kola vypadla jen Alena Palečková, která ač místopředsedkyně horní komory, z rodinných důvodů z vysoké politiky odchází. „Už jsem si své odpracovala, je to již mé dlouhodobé rozhodnutí,“ řekla Právu.

Přibude bývalá starostka Prahy 3 geoložka Milena Kozumplíková, pro kterou by to bylo v pětašedesáti letech první politické angažmá v celostátním měřítku.

Reklama

Výběr článků

Načítám