Hlavní obsah

Nadstandardní péče přijde na stokoruny, ale i na desetitisíce

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolik si v příštím roce připlatíme za nadstandardní zdravotní péči? Co do ní bude spadat? To jsou otázky, na které teď hledá odpověď speciální tým odborníků z České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně. Výsledky své práce má předložit koncem září ministerstvu zdravotnictví.

Článek

„Hovořit teď o částkách, kolik a za co se bude platit, jak zveřejnily jedny noviny, je stejné, jako bychom dneska chtěli předpovědět, jaké bude počasí o Vánocích. Takovouto to má váhu,“ řekl Právu v úterý mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Komentoval tak informace, že za odlehčenou sádru by se mohlo platit 400 korun, za lepší kyčelní kloub až 20 000, za operaci robotickým systémem až 50 000, oční čočky až 27 000, za císařský řez na přání až 3000 a cévní protézy až 5000 korun.

Foto: ČTK

„Opravdu nevím, kde se tahle čísla vzala. My o nich vůbec nic nevíme. Výsledky práce týmu odborníků dostaneme v září a pak je posoudí ministerstvo, Česká lékařská komora, pacientské organizace a další,“ uvedl Sršeň.

I standard péče bude rozdílný

Podle jeho slov standard zdravotní péče nebude pro všechny stejný. „Jasné je to například u náhrady kyčelního kloubu. Když nový kloub bude potřebovat pacient, kterému je 20 let, dostane tu nejvyšší kvalitu, co na trhu je, protože se předpokládá, že kloub mu bude sloužit desítky let. Jiný standard kyčelního kloubu bude pro pacienta v 85 letech, který už tak špičkovou kvalitu kyčelního kloubu, vzhledem k věku, potřebovat nebude. To je úhel pohledu na standardní péči,“ řekl Sršeň.

Pacient, pokud půjde o zákrok, kde je možnost volby materiálu nebo i postupu, vždy bude mít možnost se rozhodnout, zda zvolí péči standardní, plně hrazenou, nebo nadstandardní, kde si připlatí. Cena, kterou vydá ze své kapsy, přitom bude rozdíl mezi péčí standardní a nadstandardní.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám