Hlavní obsah

Na základně v Náměšti se při popojíždění srazily dva vrtulníky. Šetří to Vojenská policie

Na vojenské letecké základně v Náměšti nad Oslavou se začátkem března srazily dva armádní vrtulníky. Nehodu, během které nikdo nebyl zraněn, šetří Vojenská policie, potvrdila informaci Novinkám její mluvčí Nikola Rimkevič Hájková.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vrtulník MI-171Š české armády

Článek

Nehoda dvou armádních transportních vrtulníků Mi-171 se stala ve středu 3. března. „Mohu potvrdit, že došlo ke střetu dvou vrtulníků Mi-171Š. Událost se obešla bez zranění a okolnosti události Vojenská policie prověřuje,” sdělila na dotaz Novinek mluvčí.

Obrana dostala půlmiliardovou pokutu za nákup vrtulníků

Domácí

Podle informací Novinek k srážce došlo při pojíždění na zemi, kdy jeden ze strojů najel do toho před sebou. Jeden z vrtulníků by měl mít poškozený ocas, ten druhý zase rotor.

Vojenská policie podle své mluvčí nyní prověřuje okolnosti nehody. „Za účelem objasnění věci byly ze strany Vojenské policie zahájeny úkony trestního řízení,” doplnila Rimkevič Hájková. Trestní řízení bylo zahájeno pro podezření z trestného činu „porušení služební povinnosti vojáka” podle paragrafu 393 trestního zákoníku. Podle něj v případě prokázání viny dotyčnému hrozí trest vězení až deset let či zákaz činnosti.

Mají sloužit dalších 15 let

Transportních vrtulníků Mi-171, která Česká republika získala v rámci deblokace ruského dluhu, má česká armáda celkem patnáct. Loni v prosinci ministerstvo obrany podepsalo smlouvu za více než 1,2 miliardy korun se státním podnikem LOM Praha na jejich modernizaci. Počítá se s tím, že po modernizaci by měly sloužit ještě dalších 15 let.

Mimo to stát nakoupí 12 vrtulníků od americké společnosti Bell. Osm víceúčelových vrtulníků UH-1Y Venom a čtyři bojové vrtulníky AH-1Z Viper by měly být dodány v roce 2023. Kolem veřejné zakázky jsou ale problémy. Jak před nedávnem informovaly Novinky, resort obrany dostal za pochybení při tendru zatím nepravomocně pokutu půl miliardy korun od antimonopolního úřadu (ÚOHS). Ministerstvo jakékoliv pochybení odmítá a za svým postupem si stojí.

Reklama

Související témata:

Související články

Metnar podepsal nákup 12 vrtulníků z USA

Český ministr obrany Lubomír Metnar a jeho americký protějšek Mark Esper podepsali ve Washingtonu smlouvu o nákupu vojenských vrtulníků pro českou armádu....

Výběr článků

Načítám