Hlavní obsah

Na uzavřené schůzi poslanci řešili i Pivoňkovy smutné oči

Novinky, ada, nig

Tajná schůze, na které nezazněly žádné tajné informace. Tak charakterizovali poslanci středeční pokračování sněmovní debaty o cestě vicepremiéra Jana Hamáčka do Moskvy.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Český velvyslanec v Rusku Vítězslav Pivoňka

Článek

I proto někteří žádali, aby po odchodu šéfů tří zpravodajských služeb, kteří ve středu dorazili do Sněmovny, byla zrušena přísná opatření, kdy museli poslanci odnést ze sálu své mobilní telefony, notebooky i chytré hodinky. Zpřístupnění jednání kamerám navrhl Marek Benda (ODS), s tím, že se stejně nejspíš nic nového nedozvědí, ale poslanci to odmítli.

„Jediné, o čem jsme se dozvěděli, jsou smutné oči českého velvyslance v Rusku Pivoňky,“ glosoval Benda ironicky vystoupení Hamáčka, který prohlásil, že velvyslanec byl zděšen, když si přečetl na serveru Seznam Zprávy článek o tom, že šéf ČSSD chtěl v Moskvě vyhandlovat ututlání vrbětického výbuchu za milion vakcín Sputniku V a za uspořádání summitu BidenPutin v Praze.

Někteří poslanci se také pozastavovali nad tím, že si Hamáček plete vlastizradu, což je trestný čin, kterého se může dopustit občan ČR, s velezradou, která je spojena jen s úřadem prezidenta republiky.

Schůze se vymkla, zvrhla se ve vzájemné osočování, řekl poslanec

Domácí

Atmosféra středeční debaty poslanců proběhla ve středu mnohem klidněji než předešlý den, kdy poslanci postávali v uličkách a křičeli na sebe. Někteří pak uznali, že nejvyšší státní zástupce měl pravdu, když o úterním jednání řekl, že se za průběh jednání styděl.

Po šíleném úterku klidná středa

„To úterý bylo šílený, dnes to mělo už řád,“ prohlásil jeden z účastníků obou jednání.

Hamáček ve středu na začátku zopakoval to, co již dříve veřejně říkal, a odmítl, že by plánoval nějaký handl. Premiér Andrej Babiš se za něho postavil, což také nebylo nic nového. A za tři přítomné šéfy českých zpravodajských služeb prohlásil ředitel civilní rozvědky Marek Šimandl s odkazem na zákon, že poslancům nic říci nemůže. Zpravodajci pak ještě nějakou chvíli v sále zůstali, po jejich odchodu již debatovali poslanci sami.

Hamáčkova cesta zajímá i centrálu proti organizovanému zločinu

Domácí

Místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip (KSČM) navrhl, aby se jednání přeneslo na neveřejná jednání výborů a příslušných komisí, které dohlížejí na tajné služby. To poslanci odmítli mj. s tím, že v těchto orgánech nemají všechny strany své zástupce. Stejný pokus učinil v závěru lidovecký Jan Bartošek, ale ani on neuspěl.

Přehlídka ztraceného času

Ve věcné diskusi vystoupila zhruba desítka poslanců prokládaná faktickými poznámkami kolegů. Podle informací Práva se především opozice točila na detailech, kdy se chtěla dopídit, jak celá kauza probíhala v datech a hodinách. Prim vedl šéf klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Na tajném jednání o Hamáčkově cestě žádné tajné informace nebyly. Vláda má prověřit únik informací

Domácí

„Byla to přehlídka ztraceného času. Toho nemáme nazbyt a měli bychom se věnovat raději zákonům, které jsou potřebné pro lidi,“ zhodnotil dvě odpoledne věnované ve Sněmovně jeden z přítomných.

Poslanci se nakonec shodli na jediném. Že je třeba vyšetřit, jak mohly tajné informace uniknout do médií. Vyzvali proto vládu, aby zjištěním pověřila zpravodajské služby a policii.

Reklama

Výběr článků

Načítám