Hlavní obsah

Na Štědrý den padaly teplotní rekordy v ČR i v sousedních zemích

Právo, ČTK, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Celkem 33 teplotních rekordů padlo v pondělí ve středních, západních a jižních Čechách. Nejvyšší naměřené hodnoty byly překračovány o jeden až pět stupňů Celsia. Vyplývá to ze zprávy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Nejvíce, 13,6 stupně, naměřili ve Vlkonicích.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V Dobřichovicích rtuť teploměru vystoupila na 13,5 stupně a padl rekord z roku 2011, kdyby bylo naměřeno 8,2 stupně.Nad třináct stupňů bylo ještě v Klatovech, kde naměřili 13,4 stupně. Teplota přiblížila absolutnímu rekordu z roku1977, kdy v Husinci vystoupila rtuť na 14 stupňů.

Teplotní rekord zaznamenali i v Šindelové v Krušných horách.

„V noci jsme naměřili teplotu 7,1 stupně nad nulou, což je v Šindelové, kde v srpnu mrzne, naprosto nevídané. Bylo to nejteplejší štědrovečerní ráno za posledních 40 let, kdy se zde provádí měření. Dalším extrémem byly objemy dešťových srážek. Do sněhu tu do vánočního rána napadlo 40,6 milimetrů srážek, což znamená absolutní rekord. O tak vydatném dešti nejsou v Šindelové od roku 1970 záznamy,“ uvedl klimatolog ze Šindelové Rudolf Kovařík.

V Příbrami padl rekord z roku 1915.Tehdy byla naměřena teplota 7,7 stupně, dnes to bylo 11,3. V Praze Libuši to bylo 12,7 stupně. Ani pražský teplotní rekord pro 24. prosinec nepadl, v roce 1977 bylo v Klementinu naměřeno 12,9 stupně Celsia.

Na Horské Kvildě dosáhla teplota 8,6 stupně Celsia, poslední rekord přišel v roce 2000, tehdy teploměr ukázal 8 stupňů.

Prudké oteplení ale vedlo ke zvýšení hladin řek, kdy musela být vyhlášena i povodňová pohotovost. [celá zpráva]

Teplotní rekordy v Německu a Rakousku

Německo s Rakouskem prožívá nejteplejší Vánoce za poslední desítky let. V bavorské metropoli Mnichově meteorologové naměřili 20,7 stupně Celsia a Německo si touto hodnotou zapsalo teplotní rekord pro Štědrý den. V porýnském Freiburgu naměřili 18,5 stupně Celsia.

Také Rakousko hlásí díky vlahému jihozápadnímu větru rekordně teplé Vánoce. Na západě v alpském Brandu nedaleko lichtenštejnské metropole Vaduzu naměřili odpoledne meteorologové 18,2 stupně Celsia. Nezvyklé teplo je i ve vysokých nadmořských výškách, kde rtuť překročila značku devíti stupňů. "Od doby, co v Rakousku máme celostátní síť (meteorologických stanic), tedy od konce druhé světové války, nebylo 24. prosince tepleji než dnes," prohlásil Gerhard Hohenwarter z rakouského meteorologického institutu (ZAMG). Dosavadní rekord držel hornorakouský Weyer, kde bylo v roce 2009 16,5 stupně Celsia.

V Německu také hrozily řeky.  Horní úsek Rýna v délce asi 60 kilometrů mezi Iffezheimem a Mannheimem úřady uzavřely.

Během noci hladina vody v Maxau u Karlsruhe překročila výšku 7,5 metru, což je kritický stav. Říční úřad v Karlsruhe zavřel přístavní vrata, aby zabránil vylití vody do města. Hladiny řek v Mohuči a Trevíru by podle vodohospodářů měly klesat, neboť se již další déšť neočekává. Ve většině oblastí Rýna platí pro plavbu omezená rychlost. Nejasná je prozatím situace ve středním toku Rýna, neboť jeho přítoky Mosela, Lahn a Nahe jsou stále rozvodněny. Situace na Neckaru, jednom z hlavních přítoků Rýna, je stabilní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám