Hlavní obsah

Hladiny řek se zvedají, na Úslavě vyhlásili třetí stupeň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Teplé počasí spojené s táním sněhu zvedlo hladiny řek na západě a jihu Čech. Až na třetí stupeň povodňové aktivity stouply v noci po vytrvalém dešti a tání sněhu na Šumavě a v Českém lese řeky v Plzeňském kraji. Na třetím stupni se držela několik hodin Úslava v Prádle na jižním Plzeňsku a krátce také v Plzni - Koterově. Třetího stupně dosáhla rovněž Klabava na odtoku z vodního díla Klabava.

BEZ KOMENTÁŘE: Hladiny řek se zvedajíVideo: Novinky

 
Článek

Dispečer plzeňské pobočky Povodí Vltavy Karel Zelenka řekl, že většina řek už nestoupá a kulminovala, vzestup se dá čekat ještě například na Mži ve Stříbře na Tachovsku, kde je momentálně první povodňový stupeň.

"V Prádle je na Úslavě aktuálně druhý stupeň a voda by tam už neměla stoupat. Průtoky obecně klesají, nahoře se drží ještě Mže, kam dotéká voda z tajícího sněhu z Českého lesa a ze Slavkovského lesa, během dopoledne by měla kulminovat také Radbuza," popsal Zelenka. Zvýšené průtoky vody se projeví také po soutoku řek na hladině Berounky v Plzni na Bílé Hoře a dál po toku.

Foto: Patrik Biskup , Právo

Voda z rozvodněné Úslavy zaplavila v Koterově část jezdeckého areálu Hipocentra Jitřenka.

Kromě Prádla je nyní druhý stupeň na Úslavě také ve Ždírci a v Koterově a na Klabavě v Nové Huti na Rokycansku. První stupeň je například na Radbuze v Tasnovicích, ve Staňkově a ve Lhotě, na Hamerském potoku v Plané, na Úhlavě ve Štěnovicích a na Berounce na Bílé Hoře a v Liblíně.

Vzestup hladin na jihu Čech

Na Skalici ve Varvažově na Písecku platí druhý stupeň povodňové aktivity vyžadující pohotovost. Bdělost spojená s prvním stupněm je nutná na Lomnici v Blatné na Strakonicku.

Skalice ve Varvažově překonala podle webových stránek Českého hydrometeorologického ústavu první povodňový stupeň dnes kolem 05:00. Od 07:00 je nutná pohotovost, hladina dosáhla výšky 181 centimetrů. Lomnice v Blatné překonala první stupeň povodňové aktivity v 06:00, kdy hladina dosáhla výšky 159 centimetrů. Od té doby klesá.

Řidičům se doporučuje opatrnost

Ve vyšších polohách Jihočeského kraje může na vedlejších silnicích ležet ujetá vrstva zledovatělého sněhu krytá posypem. V západní a jižní části kraje se po ránu místy vyskytují mlhy. Jízda vyžaduje zvýšenou opatrnost, doporučují silničáři.

Dopravu ve středních Čechách místy komplikuje mrholení. Po ránu je hlášeno na Mělnicku, Mladoboleslavsku a v okrese Praha-východ. Řidiči by tam měli počítat se sníženou viditelností. Proti situaci v neděli jsou ale všechny silnice v regionu bez omezení sjízdné.

Na východě pozor na vedlejších silnicích

Na východě území se teploty pohybují níže. Zatímco hlavní tahy jsou většinou sjízdné, na vedlejších silnicích mohou ležet zmrazky. Problémy mohoupůsobit také zmrzlé větvě stromů, které mohou padat na vozovku.

Zledovatělá vrstva ledu pokrývá vedlejší silnice na Vysočině na Žďársku, v Olomouckém kraji zejména na Šumpersku, nebezpečí může ale hrozit i na jižní Moravě.

Kvůli padajícím větvím stromů uzavřeli silničáři tři silnice nižších tříd na Orlickoústecku. Větve v regionu láme silná námraza, na silnicích hrozí náledí. Na cestách nižších tříd Orlickoústecka a Svitavska také leží zbytky rozbředlého sněhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám