Hlavní obsah

Na Sněžce naměřili vítr o rychlosti 223 kilometrů za hodinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Největší náraz větru dosáhl v neděli večer na Sněžce rychlosti 223 kilometrů za hodinu. Uvedl to v pondělí ráno Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na Facebooku. Později meteorologové upřesnili, že šlo o náraz na polské straně hory. Na české straně na stanici Poštovna měl náraz nejvyšší rychlost 180 kilometrů v hodině.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Největší náraz větru byl naměřen mezi 21:00 a 22:00 na Sněžce: 62 metrů za sekundu (223 kilometrů za hodinu),” uvedli v pondělí ráno meteorologové.

Nejvíce foukalo v lednu 2007 při orkánu Kyrill, kdy na Sněžce naměřili meteorologové nárazy o rychlosti 216 kilometrů za hodinu. Přes 200 km/h se dostala rychlost i při silné větrné bouři Eberhard loni v březnu, bylo to přes 206 km/h.

Následky Julie

Příčinou velmi silného větru byla tlaková níže Julie. V neděli postupně přecházela přes Německo a Polsko nad Bělorusko a Ukrajinu. Česko zasáhl silný vítr v neděli odpoledne a večer. Následky větru omezily dopravu zhruba na třech desítkách železničních tratí. Vítr působil také nehody, třeba na Karlovarsku spadl kvůli větru strom na autobus, dva lidé se při tom lehce zranili. Kvůli větru také zůstaly na západě Čech stovky domácností bez proudu.

Silný vítr v Česku: Na Sněžce měl rychlost orkánu

Krimi

Výstraha s vysokým stupněm nebezpečí platila od nedělních 11:00 pro Karlovarský, Plzeňský a Jihočeský kraj, dále Prahu a střední Čechy. Od nedělních 15:00 platilo varování před velmi silným větrem i pro ostatní kraje.

V noci na pondělí vítr postupně zeslábl. Ráno ještě trochu foukalo na jihu Moravy. Meteorolog Miloš Dvořák ráno Radiožurnálu řekl, že rychlost větru na jihu Moravy dosahuje zhruba 70 kilometrů za hodinu.

Silný vítr v Praze shodil rekonstruovanou střechu na zaparkovaná auta

Krimi

Není všechno orkán

Meteorologové zaznamenali velkou rychlost větru na Sněžce už v 19:00, kdy v nárazech dosahovala zhruba 187 kilometrů za hodinu. To bylo podobné jako před dvěma týdny při bouři Sabine, kdy foukal vítr o rychlosti až 198 kilometrů za hodinu. Podle tehdejšího vyjádření meteorologa ČHMÚ Pavla Šimandla ale nešlo o orkán, neboť to by musel vítr vát minimálně deset minut silou nejméně 108 kilometrů v hodině. Nárazy jsou pouze krátkodobé zesílení, dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám