Hlavní obsah

Na seznamu zakázaných návykových látek je dalších 19 chemikálií

Na seznam zakázaných návykových látek se dostaly další chemikálie, které mohou sloužit pro výrobu drog. Na svém pondělním výjezdním zasedání v Brně o tom formou nařízení rozhodl kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Na seznam přibylo 19 položek, mezi nimi například pentedron či methoxetamin.

Foto: Milan Malíček, Právo

Aktualizaci vyhlášky připravuje ministerstvo zdravotnictví. Na snímku ministr Svatopluk Němeček (ČSSD)

Článek

Nařízení připravilo ministerstvo zdravotnictví. Pokud by se podle autorů seznam o nové látky nedoplnil, nemohla by policie či justice obchod s novými drogami postihovat. Mohlo by to ohrozit zdraví lidí. Opatření má bránit i šíření nových drog. Většina se dováží přes země, kde se vybrané chemikálie k jejich výrobě nekontrolují.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Drogový trh nejen v České republice, ale i v celé Evropské unii neustále zaplavují nové syntetické drogy, které jsou syntetizovány s cílem vyhnout se chemickým strukturám, jež spadají pod kontrolní režim omamných či psychotropních látek," uvedli autoři návrhu.

Žádná z látek, které se nyní dostaly na seznam, se v průmyslu či při léčbě nevyužívá. Slouží jen k výrobě drog. Většina z nich je podobná strukturou psychotropním látkám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám