Hlavní obsah

Na mítinku ČSSD v Brně opět létala vejce, došlo i na facky a rány pěstí

Právo, Miroslav Homola
Brno
Aktualizováno

Asi 1500 lidí, z nichž alespoň polovina byli pískající a demonstrující studenti, se sešlo na předvolebním mítinku ČSSD na náměstí Svobody v Brně. Nechyběla ani vejce a drobné potyčky. Tentokrát si však rebelující mládež přinesla i smažená volská oka, která nazývali Paroubkova.

Článek

Policie při mítinku zadržela tři mladé odpůrce ČSSD, kvůli házení vajec, sdělil ČTK mluvčí brněnské policie Bohumil Malášek. Patrně se netrefili, na místě se nezdálo, že by řečníky někdo zasáhl. Směrem k pódiu prolétlo vzduchem také několik ořechů.

"Zadržené musíme nyní vyslechnout," uvedl mluvčí a dodal: "Předpokládáme, že to bude jako v podobných případech směřovat k přestupkovému řízení."

Foto: Miroslav Homola, Právo

Odpůrci ČSSD přišli protestovat i na mítink v Brně.

Řada lidí se sice vyzbrojila platy se syrovými vejci, ale na větší vaječné salvy nedošlo. Příznivci ČSSD, kteří byli k nerozeznání od pořadatelů, se útočně vrhali na protestující protivníky. Při drobných šarvátkách došlo i na facky a rány pěstí.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Muž v čepici vrazil facku mladíkovi, který se prodral k tribuně a protestoval proti výrokům řečníka z ČSSD.

Část odpůrců ČSSD zvolila jiný přístup. „Chtěli jsme zde na protest proti politice této strany zahájit protestní žranici, ale pak jsme si řekli, že vajíčka raději nabídneme politikům. Zkusili jsme to u Škromacha, ale řekl nám, že nemá hlad,“ řekl Novinkám jeden ze studentů Moravského gymnázia, kteří s nápadem smažených vajec přišli.

Na shromáždění přijela mimo Bohuslava Sobotky, Richarda Falbra, Zdeňka Škromacha a Romana Onderky také Petra Paroubková. Ta však na pódiu nevystoupila, rozdávala svoje podepsané fotografie zájemcům v oranžovém stanu. Podle primátora Brna a místopředsedy ČSSD Romana Onderky nebyla přítomnost Jiřího Paroubka, kterého řada účastníků čekala, vůbec plánovaná.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Petra Paroubková se podepisovala, ale neřečnila.

„Kandiduje v Ústí nad Labem a pondělky má vyhrazené pro svůj volební obvod. Rozhodně jeho neúčast není kvůli vajíčkové aféře. Jiří Paroubek není z těch, kdo se bojí,“ uvedl Onderka k nepřítomnosti šéfa ČSSD v druhém největším městě republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám