Hlavní obsah

Na lanovce u Třince ve vedru uvízly desítky lidí

Právo, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asi šest desítek lidí uvízlo krátce po poledni na více než hodinu na jednosedačkové lanovce vedoucí na vrch Javorový u Třince. Důvodem byla závada na elektrozařízení. Podle strojníka lanovky Vladislava Lipovského se podařilo všechny cestující dostat na pevnou zem.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Lidé strávili na lanovce více jak hodinu

Článek

„Stalo se to kolem půl jedné, lidi byli nahoře přes hodinu, nakonec jsme to na zpátečku spustili a dostali je dolů,“ popsal Lipovský. Nikomu se podle něj nic nestalo. Na místě zasahovali i hasiči a členové horské služby. Ti prohledávali i terén, kontrolovali, zda někdo ze sedačky lanovky nespadl do lesního porostu.

„Norma je do dvou hodin poruchu odstranit nebo sundat lidi, to jsme splnili. Kdy lanovku opět spustíme těžko říct, pracuje se na tom,“ doplnil strojník lanovky.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Lidé strávili na lanovce více jak hodinu

Podle náčelníka Horské služby (HS) Beskydy Radima Pavlici hrozila vzhledem k vysokým teplotám lidem na lanovce dehydratace. „S dospělými uvízly i děti, nejmladší z nich bylo jen rok staré,“ poukázal s tím, že těsně před zahájením evakuace se podařilo zpětným chodem lanovku provizorně rozjet.

Nosit víc pití

„Všichni cestující tak po více než hodině na pražícím slunci byli staženi do prostoru nástupní stanice. Horská služba musela z vrcholu Javorového transportovat deset turistů. Ti byli u horní stanice lanovky bez tekutin a hrozilo, že kvůli dehydrataci nedokážou z hory dojít vlastními silami,“ informoval Pavlica.

Upozornil na to, že není dobré podceňovat na horských túrách vybavení tekutinami. „V klimatických podmínkách, jaké v těchto dnech panují, hrozí, že z nedostatku vody budou turisté vysíleni a ohrozí tak zdraví vlastní i svých dětí,“ varoval.

Visutá jednolanová dráha je v provozu od roku 1957, převýšení mezi dolní a horní stanicí je 424 metrů, šikmá délka lanovky je 1310 metrů. Lanovka, která je na katastru v Třinci-Oldřichovicích, je schopna za hodinu přepravit 364 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám