Hlavní obsah

ON-LINE: Trampolína zaseklá do střechy domu, výpadky proudu. Vítr a déšť úřadují

Aktualizováno

Silný vítr ve čtvrtek trápí Česko. Bez proudu bylo dopoledne přes 300 000 odběratelů, odpoledne je to stále kolem 100 tisíc. Silný vítr hrozí v celém Česku podle meteorologů až do čtvrteční půlnoci. Na Sněžce zaznamenali vítr o rychlosti orkánu, v nárazu 181 km/h. Podle meteorologů vítr potrápí Česko i o víkendu.

Hasiči utíkali před padajícími stromyVideo: HZS KHK

 
Článek

ON-LINE reportáž o následcích řádění silného větru končí, děkujeme za pozornost.

21:36 -  Moravskoslezští hasiči za středeční večer, noc na dnešek a dnešní den evidují přes 220 zásahů spojených s větrem. Všechny události se obešly bez zranění a větších škod. Vítr hlavně lámal stromy a větve, na několika místech ale poškodil i střechy.

20:17 - Správa železnic evidovala 141 mimořádných událostí. Většinu tratí se už podařilo zprovoznit, na několik úseků se vlaky vrátí až v pátek. Drážní hasiči měli do večera 135 výjezdů.

19:21 -  Bez proudu zůstává kvůli větru zhruba 49 000 domácností. Pětina z toho je v Pardubickém kraji. Všechny poruchy dnes technici odstranit nestihnou.

17:49 - Hasiči v Libereckém kraji řešili v souvislosti s větrem a deštěm už 235 událostí, většinou odstraňovali popadané stromy. Dopoledne také odčerpávali vodu ze sklepů a zajišťovali uvolněné střechy. Nejvíc událostí bylo hlášeno na Semilsku, od 06:00 do 16:00 jich bylo 88. Bez proudu je v kraji 6500 domácností.

17:37 - Hasiči v celé České republice ve čtvrtek zasahovali do 17:30 u 4 500 událostí. Oznámilo to generální ředitelství hasičů.

17:19 - Silný vítr s deštěm Královéhradeckém kraji lámal stromy a ničil střechy. V severní části kraje deště a tání sněhu vzedmuly hladiny řek až na třetí stupně povodňové aktivity, tedy ohrožení. Hasiči měli do dnešních 16:45 kvůli větru 395 výjezdů.

17:05 - Pražští hasiči do dnešních 16:00 zasahovali u 125 událostí souvisejících se silným větrem. Šlo o uvolněné plechy a popadané stromy. Mluvčí pražských hasičů Martin Kavka řekl, že situace podle něho není tak dramatická jako v jiných krajích.

16:48 - Výpadků elektřiny kvůli dnešnímu silnému větru postupně ubývá. Dnes odpoledne bylo v Česku bez proudu 102 000 domácností. Dopoledne jich bylo přibližně třikrát tolik. Opravy ale stále komplikuje větrné počasí. Vyplývá to z vyjádření mluvčích společností ČEZ a EG.D ze skupiny E.ON.

16:37 - Hasiči ve středních Čechách od půlnoci vyjížděli k více než 700 případům, většinou šlo o spadlé stromy. Někde i poničily zaparkovaná auta.

16:23 - Počet domácností bez elektřiny v Královéhradeckém kraji do dnešních 15:00 klesl na asi 10 500.

16:00 - Velké štěstí měli hasiči na Jaroměřsku. Při likvidaci stromů spadlých na silnici na ně málem spadly další stromy.

15:17 - Následkem silného větru popadané stromy zastavily železniční dopravu mezi Prahou a Brnem. Na Vysočině stromy spadly do kolejí hned na několika místech. Poničily přitom trolejové vedení. Spadlé stromy zaměstnaly dopoledne železničáře mezi Žďárem nad Sázavou a Ostrovem nad Oslavou, stejně jako i mezi Sázavou u Žďáru a Přibyslaví. Dálkové spoje z Prahy do Bratislavy či Vídně proto musely vyrazit náhradní trasou mimo Brno přes Českou Třebovou a Přerov.

15:04 - „V profilu Maršov nad Metují na Metuji očekáváme v nejbližší době dosažení 3. stupně povodňové aktivity. Nelze vyloučit následné dosažení 3. stupně v profilech níže po toku Metuje,” upozornil ČHMÚ. Stav povodňového ohrožení tak platí v okresech Dvůr Králové a Náchod.

Povodňová pohotovost se týká oblastí v horním toku Jizery.

Video: HZS Plzeňského kraje

Popadané stromy na Plzeňsku

14:50 - Karlovarský kraj se po ranním přechodu silného větru vrací postupně do normálního stavu. Hasiči od dnešní půlnoci vyjížděli už k více než 170 událostem. Uzavřeny zůstávají některé železniční tratě.

Video: mluvčí ŘSD Jan Rýdl, Twitter

Strom spadl před rozjetá auta na D1

14:44 - Dálniční kamera zachytila, jak přímo před jedoucí auta na dálnici D1 popadly stromy. Incident na Benešovsku se naštěstí obešel bez vážných zranění.

14:25 - V brněnské Průmyslové ulici kolem půl desáté dopoledne poryvy větru převrátily přívěs nákladního vozu. Vlek byl prázdný a velká plocha zaplachtované konstrukce byla pro vítr snadným cílem. Další, robustnější přívěsy v lokalitě ale větru odolaly. Hasiči ovšem museli na pomoc přivolat těžkou techniku, aby vlek vrátila zpět na kola.

14:08 - Popadané stromy, uvolněné střechy domů i billboardy. To jsou nejčastější zásahy jihočeských hasičů kvůli silnému větru. Od čtvrtečního rána do 14 hodin odpoledne vyjížděli k více než třem stovkám událostí. „Hasiči zajišťovali uvolněné části střech na základní škole v Dačicích či mateřské škole ve Strakonicích, Táboře či ve Veselí nad Lužnicí,“ řekla ve čtvrtek odpoledne Vendula Matějů, mluvčí jihočeských hasičů.

13:59 - Hasiči v Jihomoravském kraji zaznamenali v souvislosti s větrem do 13:20 asi 160 událostí. Evidují poškozené střechy či vozy, například střechu rodinného domu na Znojemsku poškodila trampolína, která se vichrem vznesla do vzduchu a jednou z noh se se zasekla do střechy domu. Nikdo není zraněný.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Následky silného větru na jižní Moravě

13:34 - Bdělost platí na Jizeře v Železném Brodě, tam byla hladina ve 13:00 na 296 centimetrech, to je těsně pro hranicí pro druhý povodňový stupeň, který se vyhlašuje, když výška hladina překročí tři metry. Bdělost platí také na Ploučnici v Mimoni a na Řasnici ve Frýdlantu, hladiny tam ale jen těsně překročily úroveň prvního stupně povodňové aktivity.

Foto: Hydronet.cz

Zvýšená hladina na Jizeře v Železném Brodě

13:29Kvůli větru bylo v Česku po poledni bez proudu téměř 190.000 odběratelů, zhruba o třetinu míň než dopoledne. Nejvíc výpadků je v Pardubickém kraji.

13:16 - Povodňové ohrožení bylo vyhlášeno ve Dvoře Králové, kde je na přehradě Les Království překročen 3. stupeň povodňové aktivity.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Následky silného větru na jižní Moravě

13:10 - Celkem 106 zásahů už mají za sebou hasiči v Olomouckém kraji. „Vesměs jde o odstraňování spadlých stromů z komunikací. Zasahovali jsme i u několika poškozených plechových střech, například v průmyslovém areálu v Prosenicích na Přerovsku. Přímo v Přerově spadl strom na část balkonu bytovky. Nikdo naštěstí nebyl zraněn,“ informoval Právo mluvčí krajských hasičů Radek Buryánek.

12:56 - Provoz na dálnici D1 na Benešovsku dnes zkomplikovaly spadlé stromy a větve. Uklízejí je silničáři, auta jezdí jedním pruhem a tvoří se kolony. Na dálnici navíc bouraly tři dodávky, nehoda si vyžádala jedno lehké zranění.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Následky silného větru na jižní Moravě

12:45 - Správa železnic řešila od rána kolem 80 mimořádných událostí v souvislosti s větrem, po 11:00 byly problémy na zhruba 30 místech. Největší potíže jsou v Karlovarském kraji, nejvíce mimořádností bylo na Chebsku.

12:33 - Plné ruce kvůli poruchám způsobených silným větrem mají energetici v Olomouckém kraji. „Bez proudu bylo kolem 8000 domácností. Postupně je zapojujeme, momentálně je jich stále bez proudu zhruba 4400. Největší problémy jsou na Šumpersku, Hanušovicku, v okolí Litovle a Přerova,“ řekl Právu mluvčí Skupiny ČEZ Vladimír Sobol s tím, že potíže působí z devadesáti procent stromy a větve spadlé na elektrické vedení.

Situace v Podkrkonoší na cestě od Kunčic nad Labem do Dolní Branné

12:27 - Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal další výstrahu před silným větrem. Po krátké pauze v pátek opět zesílí, silně foukat bude do sobotního večera.

Vítr bude řádit dál, varovali meteorologové

Domácí

12:15 - Deště umocněné silným větrem způsobily v Rudníku na Trutnovsku sesuv půdy. Masa zeminy se sesula v blízkosti rodinného domu, jehož obyvatele museli záchranáři evakuovat a objekt prohlédne statik.

12:07 - Hasiči zasahovali na hřbitově v Bílovci na Novojičínsku, kde padal v blízkosti smuteční síně 20 metrů dlouhý strom.

Video: HZS Moravskoslezského kraje

Spadlý strom v Ostravě

12:00 - Ke 115 událostem kvůli větru vyjely od středečního večera zhruba do 11 hodin ve čtvrtek jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů na území Moravskoslezského kraje kvůli silnému větru.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Následky silného vichru v Moravskoslezském kraji

11:27 - Voda zaplavila silnici mezi Dolní Branou a Vrchlabím. Policie musela zaplavený silniční úsek, kde výška hladiny dosahuje jednoho metru, uzavřít.

Foto: kraje Libereckého HZS, ČTK

Zatopený sklep v Liberci-Doubí.

11:23 - Silný vítr zastavil provoz lyžařských středisek na severu země. Vleky stojí ve většině areálů v Krkonoších i v Jeseníkách.

Následky silného větru na Plzeňsku

Foto: David Taneček, ČTK

Silný vítr ničil 17. února 2022 střechy v Královéhradeckém kraji. Ve Velké Jesenici na Náchodsku zničil část střechy na rodinném domě.

Horská služba také varuje před hřebenovými túrami.

11:14 - S omezeními kvůli větru by měli lidé počítat také při cestě za hranice. Na severu Německa stojí kvůli silnému větru dálková železniční doprava a potíže hlásí i další části země, zrušeny byly i některé letecké spoje.

Německo ochromil vichr, v Polsku je první mrtvý

Evropa

10:56 - Kvůli silnému větru havaroval 22letý řidič Škody Octavie, který jel ve čtvrtek ráno ze Kdyně na Domažlice. Během cesty se mu otevřela kapota, následně přejel do protisměru, kde se čelně střetl s BMW.

Následky silného větru na Plzeňsku

10:37 - Nárazový vítr a déšť se sněhem znepříjemňují čtvrteční dopoledne i v Brně. Současně je však velmi teplé počasí a například v Pohořelicích na Brněnsku padl už ráno teplotní rekord, bylo 14 stupňů.

Foto: Policie ČR

Nehoda vlaku na Chrudimsku

10:26 - Mezi obcemi Horní Holetín a Ranná na Chrudimsku vykolejil ve čtvrtek dopoledne osobní vlak. Najel do kmenu na kolejích poté, co na ně vlivem silného větru spadly stromy.

Video: Miroslav Homola, Právo

Déšť a vítr v Brně

10:08 - Labe ve Vestřevi a Stěnava v Meziměstí se ve čtvrtek ráno dostaly na třetí stupeň povodňové aktivity.

Meteorologové v této souvislosti aktualizovali výstrahu před povodňovým ohrožením na Trutnovsku.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Hasiči opravují poškozenou střechu kulturního centra v Plesné na Chebsku.

10:01 - Silný vítr strhl ráno střechu jedné z budov Muzea Vysočiny Jihlava na jihlavském Masarykově náměstí. Nikdo nebyl zraněn. Hasiči jsou na místě.

Foto: Jihlava Město / Facebook, ČTK

Silný vítr strhl 17. února 2022 ráno střechu jedné z budov Muzea Vysočiny Jihlava na jihlavském Masarykově náměstí.

9:58 - Situace v dodávce energie v Královéhradeckém kraji se ráno kvůli větru výrazně zhoršila. K 08:00 bylo v kraji bez elektřiny přibližně 76 500 domácností, zatímco k 07:00 to bylo přes 14 000 domácností, uvedla regionální mluvčí společnosti ČEZ Šárka Lapáčková Beránková.

Foto: David Taneček, ČTK

V Hradci Králové ve Vrchlického ulici nedaleko centra města spadl vzrostlý smrk. Poničil oplocení domu a osobní auto.

Počet poruch na vedeních vysokého napětí se zvýšil ze sedmi na 46. „K nejpostiženějším oblastem patří Hradec Králové a okolí, Jičínsko směrem na Semily, Náchodsko, Trutnovsko a Rychnovsko,” uvedla mluvčí.

„Poruchy způsobil velmi silný vítr, větve a stromy popadané do vedení. Na jejich odstraňování intenzivně pracujeme, ale i naše čety musí dbát na bezpečnost, protože stále velmi silně fouká,” uvedla mluvčí.

9:50 - Ze Sněžky hlásili vítr o rychlosti orkánu, v nárazu 181 km/h. Horská služba Krkonoše nedoporučuje hřebenové túry. Oba úseky lanovky na Sněžku stojí.

Video: Zuzana Křesťanová, Novinky

Od rána hasiči hlásili desítky výjezdů kvůli větru. Třeba v Ústeckém kraji za zhruba dvě a půl hodiny vyjížděli k 48 událostem způsobeným výkyvy počasí. Střechu vítr poškodil v Holeticích na Chomutovsku.

Foto: HZS Ústí nad Labem

Odstraňování padajícího stromu v Ústí nad Labem

V Ústí nad Labem museli hasiči odstraňovat strom padající na vozovku. „V 39 případech to byly popadané větve a stromy na komunikace. V dalších 9 případech se jednalo o uvolněné plechy,“ informovali hasiči.

Nejen vichr. Hrozí i vzestupy hladin, varovali meteorologové

Počasí

Problémy způsobuje vichr v dopravě. Popadané stromy zastavily ráno provoz na několika tratích, neprůjezdné jsou i některé silnice. Vyplývá to z vyjádření Českých drah a policie na Twitteru.

Foto: Policie ČR

Vlak na Chrudimsku vykolejil kvůli spadlému stromu.

Poruchy trakčního vedení brzdily ráno provoz na železnici na trati mezi Plzní a Chebem v úseku mezi Lázněmi Kynžvart a Lipovou u Chebu, v Karlovarském kraji vlaky stály mezi Chebem a Františkovými Lázněmi nebo mezi stanicemi Toužim a Otročín.

V Libereckém kraji je přerušená doprava u Tanvaldu, strom spadl na trať i u Zruče nad Sázavou. Ve Středočeském kraji vlaky neprojedou v úseku mezi stanicemi Plaňany a Radim nebo Ledečkem a Kácovem.

Aktuální informace  o provozu na železnici najdete zde nebo v aplikaci Můj vlak.

Foto: Zuzana Křesťanová, Novinky

Silný vítr foukal ráno i v Praze.

Varování před velmi silným větrem vydali meteorologové ve středu. Vítr podle něj může mít ve čtvrtek v nárazech rychlost mezi 70 až 110 kilometry v hodině, ojediněle však mohou být poryvy ještě silnější.

Na Klínovci u Božího Daru vítr nad ránem dosáhl rychlosti až 134 kilometrů za hodinu. Výstraha platí pro celou Českou republiku do dnešní půlnoci.

Reklama

Výběr článků

Načítám