Hlavní obsah

Na interpelace přišli jen dva ministři, opozice odešla

– PRAHA
Novinky, znk

Čtvrteční interpelace v Poslanecké sněmovně skončily po necelé půlhodině. Opoziční poslanci se jako obvykle obraceli na premiéra Mirka Topolánka (ODS), ale ten nebyl ve Sněmovně, nýbrž na oficiální návštěvě Jemenu. Z jeho vládního týmu se do Sněmovny dostavili jen dva ministři, a tak opozice na protest vyklidila jednací sál. Místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) následně schůzi ukončil.

Článek

"Vážený nepřítomný pane premiére,“ hřímal například poslanec ČSSD Miroslav Váňa, "komu vaše vláda nepomáhá?“ Poslanec poté vyjmenoval matky, rodiny s více než třemi dětmi nebo například začínající manžele.

Jeho ohnivá řeč ale mezi hrstkou přítomných poslanců a dvou ministrů (práce Petra Nečase a dopravy Aleše Řebíčka) nevyvolala žádnou reakci. Definitivně ho zřejmě odradilo, když ho Zaorálek po dvou minutách přerušil kvůli vypršení času. Při další interpelaci totiž Váňa uvedl: "Měl jsem toho ještě hodně, ale tak jsem se rozlítostnil kvůli nepřítomnosti premiéra, že už nemohou pokračovat“. Následoval smích z lavic sociálních demokratů.

"Jelikož tady pan premiér není (...) já si svoje interpelace ušetřím na další zasedání a pevně věřím (...), že se pan premiér již tohoto zasedání účastní a bude opravdu odpovídat na položené otázky," uvedl další poslanec ČSSD Ladislav Šincl.

Popřáli si veselé Velikonoce

"Institut interpelací je k tomu, aby opozice měla šanci oslovit vládnoucí strany respektive předsedy vlády. To, co se předvádí zde, kdy předseda vlády a řada členů se na ně vůbec nedostavuje, je ale aktem arogance a pohrdání opozicí,“ rozhořčil se předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik. Poté zavelel všem poslancům, kteří s ním souhlasí, k protestnímu odchodu ze Sněmovny. Předtím ovšem neopomenul slušně popřát veselé Velikonoce všem přítomným poslancům a oběma ministrům.

"Mrzí nás tento arogantní přistup vlády a na protest opouštíme interpelace,“ přidal se ke komunistům místopředseda klubu ČSSD David Rath.

K protestu se neobvykle připojil i sám místopředseda Sněmovny. "Pro mě je tento přístup taky nedůstojný, omluvy ministrů z důvodu pracovního zaneprázdnění jsou nepřijatelné,“ řekl Zaorálek a ukončil znenadání schůzi.

"To, že místopředseda ukončil schůzi, považuji za skandální,“ protestoval Pavel Hrnčíř (ODS). "Můžeme se jen sebrat a jít domu,“ uzavřela místopředsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Podle ní byl Zaorálkův postup "naprosto neobvyklý a nenormální“.

Reklama

Výběr článků

Načítám