Hlavní obsah

Na Hradě se sešla ústavní „velká čtyřka”, ladila zahraniční politiku

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Na Pražském hradě se ve středu odpoledne sešli nejvyšší ústavní činitelé, řešili zahraniční politiku. Na jednání s prezidentem Milošem Zemanem dorazil šéf Senátu Jaroslav Kubera (ODS), předseda Sněmovny Radek Vondráček a premiér Andrej Babiš (oba ANO). Zeman je nazval „velkou čtyřkou”.

Záznam: Na Hradě se konala schůzka ústavních činitelů k zahraniční politiceVideo: Novinky

 
Článek

„Jak se tak na nás čtyři dívám, tak bychom se mohli nazývat velká čtyřka. Opozice nás bude nazývat banda čtyř. Ale protože jsme byli všichni demokraticky zvoleni, tak si z toho pochopitelně vůbec nic neděláme,” prohlásil Zeman před jednáním. Tak trochu zapomněl, že šéf horní komory Kubera je z opoziční ODS.

„Chybí nám tu pes,” glosoval šéf Sněmovny Vondráček v narážce na polský válečný seriál Čtyři z tanku a pes.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Zleva předseda vlády Andrej Babiš, předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček, předseda Senátu Jaroslav Kubera a prezident Miloš Zeman

Schůzka na Hradě začala ve dvě odpoledne, o hodinu později dorazil ministr vnitra a lídr ČSSD Jan Hamáček, ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) a šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD). Jednání skončilo kolem čtvrté.

Zeman pochválil Petříčka

Vztahy Petříčka se Zemanem nejsou úplně nejlepší. Prezident o ministrovi tvrdí, že není profesionál. Rozdílné názory mají například na rusko-ukrajinské vztahy. Zatímco Petříček během nedávné cesty na Ukrajinu kritizoval ruskou agresi, Zeman dlouhodobě mluví o tom, že by se měly zrušit západní sankce proti Rusku.

Na středeční schůzce ale prý Zeman Petříčka pochválil za to, jak jednal s čínským velvyslancem v kauze Huawei. „Jsem rád, že prezident ocenil, že jsme se snažili tu záležitost vyřešit,” uvedl po schůzce Petříček.

Politici se shodli na tom, že se rozšíří pracovní víza pro cizince z prioritních zemí, které nepředstavují bezpečnostní riziko. Na českém trhu totiž chybí zaměstnanci, vláda chce pracovní sílu navýšit pracovními povoleními pro Ukrajince. Podle Petříčka by se mohla kvóta zdvojnásobit na 40 tisíc.

Tématem jednání bylo i předsednictví ČR visegrádské čtyřce, které potrvá od července 2019 do června 2020. „Ústavní činitelé se shodli, že k prioritám českého předsednictví patří mimo jiné vnější aspekty migrace, rozvoj infrastruktury, formování budoucnosti EU a evropského rozpočtu,” stojí v oficiálním zápisu z jednání.

Reklama

Výběr článků

Načítám