Hlavní obsah

Na Břeclavsku hrozí další sesuvy, v Bulharech byl vyhlášen stav nebezpečí

– Břeclav • Aktualizováno
Právo, miv

Krizový štáb řeší na Břeclavsku další problém, k víkendovým sesuvům půdy v Dolních Věstonicích a Strachotíně na Břeclavsku přibyla další nebezpečná místa. Už ve středu ráno policisté objevili další praskliny u Dolních Věstonic, odpoledne pak nalezli další problémová místa v Bulharech. Tam byl večer vyhlášen stav nebezpečí.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Na problémovém místě vznikly fotografie sesouvajícího se svahu již před třemi lety.

Článek

„Na základě žádosti obce s rozšířenou působností Břeclav a doporučení geotechniků jsem stav nebezpečí rozšířil i na obec Bulhary. Důvodem je pravobřežní sesuv půdy u řeky Dyje ohrožující 14 rodinných domů s 36 obyvateli,“ uvedl jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).

Stav nebezpečí platí od středeční 22. hodiny. Odborníci nyní podle Haška řeší další postup, ve kterém se jedná o sanaci zhruba 500 metrů břehu a přeložení toku Dyje. Kroky řeší společně s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem (ANO).

Foto: Milan Vojtek, Právo

Na problémovém místě vznikly fotografie sesouvajícího se svahu již před třemi lety.

Hejtman vzhledem k riziku už během dne požádal o zajištění dronu, speciální dálkově ovládané létající kamery, pro nasnímání místa prasklin a okolí. „Potřebujeme mít přehled o rozsahu a k tomu jsou záběry ze vzduchu nejefektivnější,“ vysvětlil hejtman.

Řeka už místu hrozí několik let

Do Bulhar vyjel odpoledne krizový štáb. Řešil tam pohyb svahu nad řekou, který ohrožuje domy. Dyje v zákrutu pod zástavbou hrozí již řadu let. Od roku 1999 již řeka vzala nejméně patnáct metrů břehu. Ve vodě zmizela polní cesta a část svahu. Ten se vymíláním dále sesouvá do koryta.

”Každé ráno vstanu a jdu se podívat na dvůr, jestli garáž ještě stojí,” řekl již před třemi lety starosta místních hasičů František Puc. Ví, o čem mluví, sousedům sesuv zničil sklep a část chlévů ve dvoře.

Stromy za plotem, metr pod úrovní terénu, byly před časem částí dvora. Teď jsou v ohrožené oblasti, kde se svah bortí. ”Seděl jsem na dvoře, když se ozvala hromová rána a přehnala se tlaková vlna. To Dyje podemlela kus svahu a do vody se vyvrátily stromy,” vzpomíná na zážitek z roku 2006 při nejvážnější povodni, která za padesát let postihla okres.

BEZ KOMENTÁŘE: Odebírání svahu bagrem ve StrachotíněVideo: Milan Vojtek, Právo

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám