Hlavní obsah

Může Sobotka Zemana donutit odvolat Babiše? Cesty tu jsou

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V případě, že prezident Miloš Zeman nevyhoví návrhu premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) na odvolání ministra financí Andreje Babiše (ANO) z ministerského křesla, existují dvě možnosti, jak si od hlavy státu vynutit dodržování ústavy. Jednu drží v rukou senátoři, druhou právě šéf kabinetu, řekl Novinkám odborník na ústavní právo Marek Antoš.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka

Článek

Ústava hovoří o tom, že Senát může se souhlasem Sněmovny podat ústavní žalobu proti prezidentovi buď pro velezradu, nebo pro hrubé porušení ústavy.

Žalobou na Zemana se v úterý odpoledne zabývá organizační výbor horní parlamentní komory. Sedmadvacet senátorů napříč politickým spektrem totiž minulý týden podepsalo prohlášení, ve kterém deklarují, že jsou připraveni konat.

Podle Antoše je však na ústavní žalobu zatím brzy. „Je to ještě trochu předčasná úvaha, ta žaloba se podává pro hrubé porušení ústavy a v tom, co prezident koná, tam asi ještě hrubé porušení nenastalo. Ještě pořád má nějaký čas na to, aby odvolání podepsal,“ míní právník.

Ústavní žalobu zmínil i Chovanec

O ústavní žalobě mluvil v úterý při příchodu na jednání grémia ČSSD i ministr vnitra Milan Chovanec. „Kdyby to trvalo týdny a týdny, pak je otázka, aby se to řešilo i vůči prezidentovi standardním způsobem, tedy ústavní žaloba, měl by zasáhnout Senát. K tomu jsme ale ještě daleko,” uvedl.

Dodal, že pokud Zeman situaci vyřeší až po návratu z Číny, je to ještě pro sociální demokracii akceptovatelné. Prezident přiletí zpět do ČR 18. května. „Všemu by ale pomohlo, kdyby byl (ministr Andrej Babiš) odvolán dnes,” dodal Chovanec.

Spor o kompetenci státních orgánů

Druhou možnost má v rukou právě předseda vlády. Sobotka by mohl zahájit u ústavního soudu takzvaný spor o kompetenci státních orgánů. Tím, že by Zeman nevyhověl návrhu na odvolání Babiše, by totiž blokoval kompetenci premiéra, kterou stanovuje ústava.

I na tento krok je ale podle Antoše zatím čas. „V podstatě se dá řádově pracovat s týdnem. Asi to rámuje ta cesta do Číny, pokud má prezident ve čtvrtek večer odletět, tak by se to mělo stihnout,“ míní.

Zeman v úterý při zahájení návštěvy Libereckého kraje prohlásil, že Babiše neodvolá, dokud nebude vypovězena koaliční smlouva. [celá zpráva]

To je podle Antoše naprostý nesmysl. „Koaliční smlouva je politické ujednání, nemá to vůbec povahu právního dokumentu. Tak to i v minulosti řekl Ústavní soud, že to nemá právní závaznost. Tím míň to může mít závaznost pro někoho, kdo není členem smlouvy – a to je prezident republiky,“ upozornil právník.

Co říká ústava?
Senát může se souhlasem Poslanecké sněmovny podat ústavní žalobu proti prezidentu republiky k Ústavnímu soudu, a to pro velezradu nebo pro hrubé porušení ústavy nebo jiné součásti ústavního pořádku; velezradou se rozumí jednání prezidenta republiky směřující proti svrchovanosti a celistvosti republiky, jakož i proti jejímu demokratickému řádu. Ústavní soud může na základě ústavní žaloby Senátu rozhodnout o tom, že prezident republiky ztrácí prezidentský úřad a způsobilost jej znovu nabýt.
K přijetí návrhu ústavní žaloby Senátem je třeba souhlasu třípětinové většiny přítomných senátorů. K přijetí souhlasu Poslanecké sněmovny s podáním ústavní žaloby je třeba souhlasu třípětinové většiny všech poslanců; nevysloví-li Poslanecká sněmovna souhlas do tří měsíců ode dne, kdy o něj Senát požádal, platí, že souhlas nebyl dán.

Reklama

Výběr článků

Načítám