Hlavní obsah

Hasiči hledali muže v pevnosti Josefov. Fotil si tam netopýry

V podzemí pevnosti Josefov na Náchodsku v noci na pátek pátrali hasiči a policisté po muži, který si šel ve čtvrtek odpoledne do podzemních chodeb fotit netopýry. Obavu o mužovo zdraví pojala jeho partnerka, která před 03:00 zalarmovala hasiče. Pátrači muže v podzemí ve 04:30 nalezli v pořádku, řekla mluvčí hasičů Martina Götzová.

Foto: Novinky

Podzemní chodby pevnosti Josefov z unikátních cihel.

Článek

Podzemí josefovské pevnosti z konce 18. století má desítky kilometrů chodeb. Hasiči měli podezření, že muži se mohlo něco stát, protože v chodbách hrozí i nebezpečí závalu. V chodbách není žádný telefonní signál, nefungují ani radiostanice.

Důležitou roli při pátrání sehráli průvodci pevností ze spolku Ochránců památek pevnosti Josefov - Ravelin No. XIV. "Byly utvořeny tři skupiny, které se vydaly na průzkum prostor pod pevností. V každé skupině byl průvodce a tři hasiči," uvedla mluvčí. Další pátrači hledali v okolí pevnosti.

Koronavirus SARS-CoV-2 nevznikl v laboratoři a má přirozený původ, prokázali vědci

Koronavirus

"Muž byl nalezen v podzemí v pořádku. Spal ve spacáku a hlasy hasičů jej probudily. Akce byla ukončena až poté, co komplex chodeb opustily všechny průzkumné skupiny, poslední se dostala ven v 05:40," řekla mluvčí. Dodala, že na místě byli i hasiči z hradecké stanice se speciálním kontejnerem s prostředky pro stabilizaci zavalených prostor.

Prostředí podzemí pevnosti není pro hasiče neznámé. Na podzim 2017 měli v pevnosti cvičení, jehož námětem bylo hledání tří ztracených návštěvníků hudebního festivalu.

Ruská děla v josefovské pevnosti zklamala, anglická střílela o sto šest

Koktejl

Josefovská pevnost vznikla nad soutokem Labe a Metuje v letech 1780 až 1787 a patří mezi vrcholná díla evropského pevnostního stavitelství. Pevnost měla plánovanou kapacitu až 12 000 mužů posádky. Rozsáhlá vojenská stavba se nikdy nestala přímým účastníkem bitevní vřavy, ačkoli například v roce 1866 bojovali nedaleko rakouští a pruští vojáci v bitvě na Chlumu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám