Hlavní obsah

Motejl: úkolem prezidenta není zpochybňovat ombudsmana

Novinky, Lukáš Bek, Právo
PRAHA

Spor mezi prezidentem Václavem Klausem a ombudsmanem Otakarem Motejlem pokračuje. Veřejný ochránce práv v úterý hlavě státu vyčetl, že zpochybňuje jeho úřad. Motejl připomněl, že Klaus byl vždy proti zřízení ombudsmana.

Foto: Hana Szotkowská

I přes nepřízeň počasí začala nemocnice se stavbou nového pavilonu

Článek

"Jako předseda strany měl jistě legitimní právo toto stanovisko zaujmout. Zákon byl přijat, ta instituce tady je a myslím, že není úkolem jeho současné role tuto instituci zpochybňovat," řekl Motejl Právu.

Na počátku sporu Klaus označil úřad ombudsmana za trafiku. Motejl pak žádal o schůzku. Na to prezident tento týden reagoval dopisem, v němž poznamenal, že svou kritiku nemyslí osobně, ale že trvá na svých výhradách. Podle Klause je úřad obtížně definovaný, umělý a má spornou efektivitu.

Motejl dnes reagoval slovy: "Dělá mi to pochopitelně starost. Protože signál, který je vyslán do terénu, ve kterém my působíme, je pro naši činnost dost kontraproduktivní. My se opravdu snažíme ve věci státní správy občanům pomáhat, nebo na druhé straně jim kroky státní správy vysvětlovat."

Vyřeší spor schůzka?

Dodal, že jeho instituce je postavena na důvěře občanů. "A v roli toho trafikanta bych si nebyl dost jistý, že bych mohl na tuto strunu hrát," poznamenal Motejl. Ombudsman nicméně ocenil, že Klaus spor nevede v osobní rovině. Současně by uvítal, kdyby se objasnilo "co se tím sledovalo", což by mohlo vyřešit setkání s hlavou státu.

Klaus mj. argumentoval, že se na všechny vrcholné orgány státu obracejí lidé se svými stížnostmi. Motejl k tomu podotkl, že úřady mají tendenci se samy sebe zastávat a jejich objektivita "je problematická nebo částečně alibistická".

Jak Motejl dále řekl, v úřadu ombudsmana se stížnosti sumarizují a jeho povinností je ptát se, zda a proč došlo k pochybení a zajistit, aby byla přijata opatření, která opakování problému zamezí. Ombudsman nastupuje v okamžiku, kdy stížnosti na resortním poli nebyly z hlediska stěžovatele uspokojivě vyřízeny, dodal Motejl.

Reklama

Související články

Klaus považuje ombudsmana za dobrou trafiku

Úřad ombudsmana je podle prezidenta Václava Klause dobrá trafika. Klaus to uvedl v rozhovoru pro Český rozhlas s tím, že vždy bojoval proti úřadu veřejného...

Klaus Motejlovi: ombudsman je umělý úřad

Prezident Václav Klaus písemně odpověděl ombudsmanovi Otakaru Motejlovi, který si s hlavou státu chtěl vysvětlit názory na svůj úřad. Klaus vzkázal,...

Výběr článků

Načítám