Hlavní obsah

Most zbourá v Chanově další panelák

Právo, Karel Otcovský

Vedení Mostu nechá na nechvalně proslulém sídlišti Chanov zbourat další vybydlený panelový dům, přestože město na demolici nezískalo státní dotaci. Zaplatí ji z rozpočtu města. Příští rok chce pak pro především romské obyvatele této čtvrti vybudovat náhradní bydlení ve formě modulových domů.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Bourat se bude prázdný blok číslo 3.

Článek

„Projekt je dokončený, nyní se zpracovává vizualizace, kterou představíme občanům na podzim,“ uvedl mostecký primátor Jan Paparega (ProMost) a připomněl, že na projekt mělo město v rozpočtu na letošní rok vyčleněno 20 milionů korun.

Bourá se postupně

Při přípravě projektové dokumentace se ale zjistilo, že bude nutné zvýšit kapacitu dodávek elektrické energie.

„A zvýšení trvá u ČEZ dvanáct až čtrnáct měsíců. Bylo proto jasné, že nestihneme projekt letos zrealizovat, a tak jsme ho přesunuli na další rok,“ vysvětlil Paparega.

Mostecko dostane nové jezero. Bývalý lom se letos konečně otevře veřejnosti

Cestování

Po dostavbě na konci 80. let minulého století mělo sídliště 13 domů. Obyvatelé několik domů zničili a město některé budovy už před lety dalo zbourat, další bourá postupně. Dnes je jich devět a jeden další bude odstraněn. Bourat se bude prázdný blok číslo 3. Magistrát požádal na realizaci stejně jako v minulosti o státní dotaci, ale nebylo mu vyhověno.

V programu se podle Paparegy výrazně snížil objem poskytovaných peněz obcím. Původní odhad nákladů na demolici byl devět milionů korun. „Částka vzešlá ze soutěže je hluboce pod dvěma miliony korun, proto jsme rozhodli, že bourání zaplatíme z vlastního,“ uvedl primátor.

Na místě prešovské tragédie postaví novou bytovku

Evropa

Obyvatelé sídliště jsou vesměs rádi, že vybydlený dům půjde k zemi. S modulovým bydlením ale mají problém. „Budeme tam jako v králíkárně,“ řekl Právu jeden ze starousedlíků. Zároveň přiznal, že vlastně ani netuší, jak bude dům vypadat.

Bezdoplatkové zóny

Na sídlišti bylo původně 400 bytů patřících městu. Bydlet v nich podle odhadu mohlo až 2000 lidí. „Loni mělo v Chanově trvalý pobyt 1171 osob. Skutečně tam ale bydlelo méně než 700 osob. Celkový počet bytů byl 253,“ upřesnila pro ČTK mluvčí radnice Klára Vydrová.

Zpřístupnění jezera Most se blíží

Cestování

V Mostě je v obytných domech dohromady 28 840 bytů, z toho 65 procent v panelových domech. Radnice vyhlásila na území téměř celého města zónu bez doplatků na bydlení. V bezdoplatkových zónách nevzniká novým obyvatelům nárok na doplatek na bydlení.

Reklama

Výběr článků

Načítám