Hlavní obsah

Moravskoslezský kraj dál sužuje prach v ovzduší, platí smogová situace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Moravskoslezském kraji přetrvávají zhoršené rozptylové podmínky. V části regionu zůstává v platnosti smogová situace, kterou meteorologové kvůli vysokým koncentracím polétavého prachu v ovzduší vyhlásili z neděle na pondělí. Na měřicích stanicích je překročen imisní limit pro polétavý prach, který je 50 mikrogramů na metr krychlový. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Rozptylové podmínky budou zpočátku mírně nepříznivé až nepříznivé, během dne postupně dobré. Průměrné čtyřiadvacetihodinové koncentrace prašného aerosolu se budou pohybovat většinou nad hodnotou stanoveného imisního limitu, a to místy dvoj- až trojnásobně,” uvedli meteorologové.

Ráno se průměrné denní koncentrace polétavého prachu pohybovaly v rozmezí od 67 do 151 mikrogramů na metr krychlový. Podle aktuálních dat tříhodinového průměru byla před 08:00 nejhorší situace v kraji v Nošovicích na Frýdecko-Místecku, kde bylo naměřeno 218 mikrogramů na metr krychlový, situaci tam tak meteorologové stále označovali za zhoršenou až špatnou.

V Moravskoslezském kraji vyhlásili smogovou situaci

Domácí

Smogová situace v kraji platí pro oblast Ostravska, Karvinska a Frýdecko-Místecka. Lidé by se tam při pobytu venku měli zdrželi zvýšené fyzické zátěže, během níž by intenzivněji dýchali. Doporučení platí zejména pro lidi s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starší lidi a malé děti. Zároveň je podle meteorologů vhodné dát přednost cestování městskou hromadnou dopravou.

Kvalitu ovzduší v regionu ovlivňuje několik faktorů. Kromě geografické polohy a povětrnostních podmínek hraje velkou roli hromadění zplodin z průmyslových zdrojů, lokálních topenišť, z dopravy a velkou měrou hlavně v zimních měsících přenos emisí z Polska.

Bude teplo jako na jaře. Lyžaře potěší až leden

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám