Hlavní obsah

Místy hrozí záplavy, řeky se pomalu vylévají z koryt

Jakmile do ČR zavítalo teplejší počasí, tající led spolu s častými přeháňkami způsobily vzestup hladiny řek. Na některých místech republiky tak musel být vyhlášen druhý stupeň povodňové aktivity, například v západních Čechách na Úslavě a Klabavě, či na Malši v Roudném na Českobudějovicku

Článek

Výstraha na rozvodnění toků platí od až do úterních 18:00 pro kraje Plzeňský, Jihočeský, Královéhradecký, Vysočinu a Moravskoslezský. Povodně zatím meteorologové očekávají jen v Královéhradeckém kraji, kde by mohly nastat mezi pondělními 03:00 a úterními 18:00.

V Plzeňském kraji nejvýrazněji stoupala hladina Úslavy a Klabavy, kde kolem 17:00 začal platit druhý stupeň povodňové aktivity. Na Úslavě ve Ždírci se hladina Úslavy zvedla na 160 centimetrů. Právě to je hranice pro druhý povodňový stupeň. Na Klabavě u Rokycan stoupla voda v korytě na 97 centimetrů a překročila hranici druhého stupně o sedm centimetrů. Během noci se očekává vzestup hladiny také na dalších tocích, kde by mohl nastat první povodňový stupeň, znamenající bdělost.

Na jihu Čech kvůli vytrvalému dešti vystoupala na druhý stupeň hladina Malše v Roudném na Českobudějovicku. Stav bdělosti už během noci na dnešek platil na Blanici v Heřmani na Písecku. Odpoledne nad něj vystoupaly i Skalice ve Varvažově na Písecku, Stropnice v Pašínovicích, Malše v Kaplici a horní tok Lužnice blízko česko-rakouského pohraničí. Během noci se očekává jejich další vzestup, výjimečně by na nich mohl nastat druhý povodňový stupeň.

Ve východních Čechách zaplavila voda z tajícího sněhu a vytrvalých dešťů řadu sklepů a zahrad. Hasiči museli odčerpávat vodní přívaly například na Hradecku nebo Ústeckoorlicku. Přívaly z polí nestačily zachytit příkopy. Hasiči zasahovali například ve Smiřicích, Osicích, Kratonohách a Chlumci nad Cidlinou na Hradecku. Voda stékající ze střechy rovněž vnikla do bytu v České Třebové na Ústeckoorlicku.

I ve Slezsku a na Moravě jsou problémy

Hladiny řek začaly stoupat i v Moravskoslezském kraji. Na několika místech už byl vyhlášen první stupeň povodňové aktivity. Stav bdělosti vodohospodáři vyhlásili na řece Odře v Bartošovicích na Novojičínsku a v Ostravě-Svinově, Hvozdnici v Oticích na Opavsku a také na Stonávce v Hradišti na Karvinsku. Během následujících dvou dnů mohou hladiny dosáhnout i druhého a třetího povodňového stupně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám