Hlavní obsah

Blatný: Není možné naložit vakcíny do auta a rozvážet je po městě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pátek apeloval na to, aby města nerozvážela vakcíny svépomocí, protože to podle něj může ohrozit distribuci. Reagoval tak na počínání Prahy, která kvůli chybějícímu distributorovi vzala situaci do svých rukou. Kromě toho Blatný uvedl, že od začátku března se začnou očkovat senioři nad 70 let a zaměstnanci ve školství.

TK ministerstva zdravotnicví Jana Blatného Video: ČTK

 
Článek

„Není možné, aby se někdo sebral, naložil vakcíny do auta a jezdil s nimi po Praze. Prosím, nedělejte to,” apeloval Blatný nepřímo na vedení metropole, případně další města. Může to podle něj ohrozit distribuci vakcín, jelikož systém je předem daný.

Rozvezeme si to sami. Dobrovolníci začali distribuovat vakcíny lékařům

Domácí

Společnost Pfizer/BioNTech rozváží vakcíny přímo na konkrétní očkovací místa, společnosti Moderna a AstraZeneca vozí vakcíny do skladů distributora, odkud jsou dále rozváženy na místa.

Přestože se stále mluví o nedostatku vakcín, zhruba 180 tisíc dávek vakcíny AstraZeneca mají ležet podle nedávných informací v tuzemských skladech. Kabinet to vysvětloval tím, že ji schovává pro školské pracovníky, aby bylo možné co nejdříve pustit bezpečně děti do škol. S návratem dětí do škol se počítalo od začátku března, to ovšem současná situace nedovoluje.

Blatný tuto informaci ve čtvrtek důrazně odmítl. „Chtěl bych říct, že žádné vakcíny nejsou ve skladech ministerstva ani vlády. Všechny vakcíny, které jsou v ČR, jsou odvezeny na kraje,” prohlásil.

Očkování zabírá. Počty nakažených zdravotníků a sociálních pracovníků klesly

Domácí

Do Česka od začátku roku, kdy očkování odstartovalo, dorazilo 877 860 dávek vakcín, z toho se použilo necelých 624 tisíc dávek.

Ukončené očkování proti covidu má zhruba 233 tisíc lidí, prvních dávek vakcín pak bylo doposud vyočkováno 391 tisíc. Dominantně lidé dostávají vakcínu od společnosti Pfizer/BioNTech (570 851), pak následuje látka od společnosti Moderna (34 374) a nejméně se očkovalo vakcínou AstraZeneca (18 595).

Podle Blatného v tomto týdnu, kdy dorazilo 174 tisíc dávek, podáno občanům 85 procent všech doposud přejatých dávek vakcín.

Začíná očkování učitelů a seniorů nad 70 let

Od začátku března se systém registrací otevře i pro pedagogické a nepedagogické pracovníky a seniory nad 70 let. Prozatím se mohli do očkování zapojit pouze senioři starší 80 let, zdravotníci, pracovníci sociálních zařízení a jejich klienti.

„Nově je od 1. března prioritní skupina nad 70 let, do které spadá asi milion lidí. Začne také očkování zaměstnanců ve školství, a to i přesto, že školy od začátku března neotevřou, protože je potřeba provést uzávěru na 3 týdny,” přiblížil ministr.

Nezaostáváme, tvrdí Blatný k očkování. AstraZeneca se šetří pro učitele

Domácí

Školští pracovníci budou mít možnost se registrovat již od soboty 27. února, aby to nebylo spuštěno naráz a nenastalo přetížení systému. Ve všech případech nebude rozhodovat čas registrace ani zdravotní stav.

Očkovat začínají také praktičtí lékaři. Ti budou svým pacientům podávat vakcínu od AstraZeneky, později se k tomu podle Blatného přidají i očkovací látky od jiných výrobců.

„Praktičtí lékaři by se měli zaměřit na neočkované 80leté pacienty a následně ty prioritní skupiny. Zejména na začátku mohou přispět tím, že budou aktivně kontaktovat své pacienty nad 80 let, kteří se zatím nenechali očkovat, a  nabídnou jim to,” uvedl Blatný.

Z pěti tisíc praktických lékařů se podle Blatného chce do systému očkování zapojit zhruba 3500 z nich.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám