Hlavní obsah

Ministr Ambrozek se omluvil uraženým poslancům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL) se ve středu zahladil konflikt se členy hospodářského výboru Sněmovny. Ambrozek se dostavil na jednání výboru s jeho členům, které nedávno hrubě urazil, se osobně omluvil. Poslanci omluvu akceptovali.

Foto: Jiří Smutný

Městská knihovna Rajhrad

Článek

"Proběhla okolo toho krátká rozprava, jejímž předmětem bylo hledání způsobu spolupráce do budoucna tak, aby se předcházelo podobným pnutím, která vznikla při projednávání zákona o obchodování s emisemi," řekl člen výboru Jaroslav Plachý (ODS). Právě při projednávání tohoto zákona ve výboru napsal Ambrozek šéfům průmyslových podniků SMS, ve které počastoval zúčastněné poslance vulgarismy. Jeho zpráva však prostřednictvím šéfa výboru Josefa Hojdara (ČSSD) obratem dorazila do Sněmovny.

Hojdar následně přímo při jednání Sněmovny nazval Ambrozka dobytkem a premiéra Stanislava Grosse vyzval, aby ministra životního prostředí odvolal. To ale Gross neudělal.

Poslanci se podle něj s ministrem dohodli, že bude-li to možné, bude osobně na jednání jejich výboru obhajovat předlohy týkající se resortu životního prostředí. To má umožnit, aby se sporné věci vyřešily už při zasedání výboru a nemluvilo se o nich až na schůzi Sněmovny.

Ambrozek se hájil tím, že expresivní výrazy použil v soukromé korespondenci. "Člověk se někdy unáhlí, já jsem prudká povaha. Samozřejmě nahlas taková slova nepoužívám, ale v soukromé korespondenci to může někdy ulítnout, není to důvod k nadšení, budu se toho snažit vyvarovat," řekl novinářům. Odstoupit kvůli tomu ale nehodlá. "Jedno ne úplně slušné slovo není důvodem k odstoupení z funkce," dodal.

Reklama

Související články

Ambrozek urazil poslance, Hojdar chce jeho hlavu

Ministr životního prostředí Libor Ambrozek podle předsedy hospodářského výboru Sněmovny Josefa Hojdara v úterý hrubým způsobem urazil všechny členy tohoto...

Výběr článků

Načítám