Hlavní obsah

Podniky si mezi sebe rozdělí povolenky na 108 mil. tun emisí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Průmyslové podniky budou moci příští rok do ovzduší vypustit až 107,6 miliónů tun emisí. Alespoň na tolik dostanou od ministerstva životního prostředí tzv. povolenky. Pokud firma vypustí skleníkových plynů méně, bude moci zbylá povolení výhodně prodat. Zákon v pátek schválili poslanci.

Článek

Souhlasit s ním musí ještě Senát, prezident republiky a také Evropská komise. Norma je totiž obdobná pro celou EU, podniky tak budou moci s povolenkami obchodovat i v zahraničí.

O množství povolenek se zvedl boj mezi ministerstvem životního prostředí a ministerstvem průmyslu a obchodu, potažmo průmyslovými svazy. Zatímco šéf resortu životního prostředí Libor Ambrozek chtěl množství povolenek na emise snížit na 100 miliónů tun, průmyslové svazy prosazovaly až 117 miliónů tun.

Nešlo ani tak o faktické znečištění prostředí, české podniky loni vypustily do ovzduší necelých 100 miliónů tun, jako spíš o peníze, které by z obchodu s povolenkami měly. Pokud by tedy prošlo 117 miliónů tun, znamenalo by to více peněz z obchodu s firmami, především v zahraničí, kterým by se povolenenk nedostávalo, protože jejich země byla při jejich udělování přísnější.

Kvůli požadavkům se Ambrozek neovládl

Ministr životního prostředí upozornil, že vyšší limit by neschválila Evropská komise. Už u stávajících 107,6 miliónů prý budou problémy.

Na začátku týdne poslal právě šéfům průmyslových podniků vulgární zprávu, v nímž pohrozil, že přijetí zákona zablokuje, pokud budou dál nátlakem požadovat zvýšení limitu. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám