Hlavní obsah

Faráři Ambrozkovi: smiř se s lidmi, pak s Bohem

Právo, Jitka Götzová
PRAHA

Žádné rozhřešení od faráře zřejmě nečeká lidoveckého ministra životního prostředí Libora Ambrozka za jeho sprostá slova v SMS zprávě na adresu poslanců ze sněmovního hospodářského výboru.

Foto: Dana Ehlová

K vrcholům letošního Měsíce čtenářů v Dobrušce patřilo setkání s českou prozaičkou, publicistkou a překladatelkou z angličtiny Ivou Pekárkovou.

Článek

Představa, že pastýř své ovečce, která přijde ke svátosti smíření - dříve se říkalo ke zpovědi -, dá za trest odříkat 15 zdrávasů nebo 50 otčenášů, je už dávnou minulostí, objasňoval ve středu farář Pavel Hroznata Adamec z Heřmanova Městce. "Nějaké taxy, to už neplatí. To bylo někdy v 7. nebo 8. století, kdy bylo řečeno co za co," řekl. Podstatné podle něj ale je, když si člověk sám uvědomí, že nekonal správně, přizná to a omluví se.

"Už to, že se z toho vyznává, je zřetelné, že si uvědomuje své pochybení. Je to otázka nejenom odpuštění, jež si získává při svátosti smíření, ale i nápravy toho, co způsobil," zdůraznil.

Lanškrounský farář Zbygniew Czendlik sice považuje za "blbé", že ministr rozeslal takové esemesky, ale sám jako pastýř svým ovečkám prý zásadně nemoralizuje.

"Na rozdíl od politiků to ani neumím a styděl bych se to dělat. Netroufal bych si v životě ovečku napomenout nebo pokárat. Tak dalece moje kompetence už nesahají," vysvětloval.

A kdyby byl ministr nejen jeho ovečkou, ale i kamarádem, tak by ho podle svých slov poklepal po zádech a řekl mu: "Prosím tě, postav se k tomu chlapsky."

Mnozí věřící berou sprostá slova jako prohřešek, shodují se oba faráři. Lanškrounský kněz však používání vulgárních slov nikomu nevyčítá, protože podle něj záleží na tom, kdo je kde, před kým a při jaké příležitost řekne. "Sám jsem člověk od rány. Když mám chlapa před sebou, tak řeknu někdy slovo, že kdyby to slyšel někdo jiný, možná by se urazil," přiznal se duchovní.

Porušil přikázání?

S Adamcem se také Czendlik shoduje, že taková kauza, jako je nyní Ambrozkova, se řeší okamžitě: "Než se přijde usmířit s Bohem, tak se usmíří s člověkem."

Ambrozek ve středu Právu prozradil, že kauzu se svým farářem opravdu probere. Soudí však, že se proti víře nijak neprovinil. "Není to asi porušení konkrétního přikázání, ale vůči druhým to nebylo... Byl jsem fakt zoufalý a nevěděl kudy kam," kajícně poznamenal.

Zatím se však kolegům ještě neomluvil, jak ve Sněmovně slíbil. "Počkám, až to trošku vychladne, a ještě to chci probrat s premiérem. A pak to nějak napravím," dodal s povzdechem.

Ambrozek prý dostal podpůrné esemesky. "Jeden náš starosta mi například napsal: Ministře, ty už jsi sprostý skoro jako já. A náš nejzbožnější senátor mi dokonce řekl, že u nich se to říká ještě mnohem ostřeji," poznamenal Ambrozek.

Kalousek: Je to hanba

Ten už má za sebou rozhovor se stranickým šéfem Miroslavem Kalouskem, podle kterého je zapotřebí oddělovat dvě roviny ministrovy SMS. První je použití naprosto nepřijatelných slov, druhou pak obsah celého problému, o který se právě vedl ve Sněmovně spor.

Kalousek podle svých slov soudí, že nikomu nesluší používat taková slova, je to hanba, slušný člověk to nedělá. "A pan ministr se určitě za svá slova chce omluvit," dodal předseda lidovců.

Ale pokud jde o problém skleníkových plynů a jejich vypouštění do ovzduší a to, co se ve Sněmovně kvůli tomu dělo, vnímal podle něj ministr životního prostředí velmi oprávněně jako ohrožování dalšího vývoje zdravého životního prostředí. "Proto se také tak rozhořčil a v emocionálním zkratu ta slova použil. Tam jeho postoj zůstává stejný a má v něm i podporu své strany," dodal Kalousek.

Reklama

Související články

Ambrozek urazil poslance, Hojdar chce jeho hlavu

Ministr životního prostředí Libor Ambrozek podle předsedy hospodářského výboru Sněmovny Josefa Hojdara v úterý hrubým způsobem urazil všechny členy tohoto...

Výběr článků

Načítám