Hlavní obsah

Ministerstvo zprostilo všech funkcí obviněnou náměstkyni Kratochvílovou

Praha
Aktualizováno

V souvislosti s vyšetřováním možného zneužití sportovních dotací z ministerstva školství byla náměstkyně pro sport Simona Kratochvílová v pátek zproštěna výkonu své služby. Informovala o tom vedoucí tiskového oddělení ministerstva Klára Bílá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Policie přivádí k soudu náměstkyni ministryně školství Simonu Kratochvílovou, která je obviněna v případu korupce okolo šéfa fotbalu Miroslava Pelty.

Článek

Zproštění výkonu služby podle zákona neznamená skončení služebního poměru nebo propuštění, uvedla Bílá. K tomu ze zákona může dojít na základě pravomocného odsouzení pro úmyslný trestný čin nebo pro trestný čin proti pořádku ve věcech veřejných z nedbalosti anebo pravomocného odsouzení k nepodmíněnému trestu odnětí svobody, dodala.

Kratochvílová se podle informací serveru Seznam.cz domlouvala na přípravě dotačních programů s předsedou Fotbalové asociace ČR Miroslavem Peltou. Rozdělování dotací podle policejních dokumentů ovlivňovali ve svůj prospěch nebo ve prospěch svých blízkých.

Podle informací ČTK zahájila policie v souvislosti s vyšetřováním trestní stíhání náměstkyně a bývalého šéfa odboru sportu na ministerstvu školství Zdeňka Břízy. Ten bude podle Bílé s platností od úterý 9. května odvolán z pozice ředitele Vysokoškolského sportovního centra.

Státní tajemník ministerstva Jindřich Fryč zároveň rozhodl o ukončení dohody o pracovní činnosti s pražským zastupitelem Karlem Březinou (ČSSD), který byl v souvislosti s případem mezi zadrženými. Další informace o postupu sekce k zajištění financování sportovních klubů oznámí ministerstvo v úterý.

Žalobci ve čtvrtek navrhli vazbu pro dva obviněné - Kratochvílovou a Peltu. Podle Peltova advokáta Bronislava Šeráka je nejvyšší muž českého fotbalu podezřelý z toho, že naváděl další dva obviněné - Kratochvílovou a Břízu, jak nakládat s dotacemi pro sport. Mělo tedy podle něj jít o jakýsi lobbing. Policie má nahrané jejich hovory.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám