Hlavní obsah

Plošné testování začne ve středu. Otestováním pomůžete návratu do běžného života, apelovala Rážová

Novinky, jam, jas

Plošné testování občanů začne ve středu a bude trvat až do 15. ledna. Hlavní hygienička Jarmila Rážová apelovla na lidi, aby se šli otestovat, protože tím pomůžou sobě, ale i zjištění reálné epidemiologické situace v Česku. Některé země již začaly proti viru očkovat, v ČR bude zatím možné se před Vánoci otestovat.

Záznam: Tisková konference k antigennímu testováníVideo: ČTK

 
Článek

„Cílem tohoto testování je včasné odhalení infekčních osob. A tím, že je takto odizolujeme, zamezíme dalšímu šíření nákazy. Tím, že se zúčastníme testování, přispějeme k rychlejšímu návratu do běžného života,” shrnula na úvod konference hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Druhý PES od úterý. Plošné antigenní testy změní statistiky

Koronavirus

Lidé, kteří se nechají otestovat, podle Rážové přispějí ke zjištění epidemiologické situace v České republice, ale také jim to pomůže zjistit, zda nejsou pozitivní a nevědomky například nešíří nákazu. Při otestování před Vánoci navíc mohou lidé zabránit případnému přenesení nákazy nazranitelné členy rodin během vánočních návštěv.

Pokud člověku s příznaky vyjde pozitivní test, nemusí již výsledek potvrzovat pomocí PCR testu, ale nakažený zamíří rovnou do izolace a budou ho trasovat hygienici. „U lidí, kteří jdou na test, nemají příznaky a test vyjde pozitivní, tak zde je nutné potvrzení pomocí PCR metody,” upřesnila Rážová.

Negativní test nemusí nic znamenat

Upozornila však na to, abylidé nepodléhali falešnému uspokojení z negativního výsledku testu. Takový výsledek podle ní znamená to, že v době odběru člověk nebyl pozitivní, což ale neznamená, že o pár hodin či dní později se nemohl nakazit. „Je třeba využít opakovaného testování,” doplnila.

Testování, při němž budou využity antigenní testy, by podle premiéra Andreje Babiše (ANO) mohlo začít ve středu 16. prosince a potrvá předběžně do 15. ledna. Využity budou antigenní testy, které se provádějí výtěrem z nosu, a jejich výsledek je znám do 20 minut.

„Antigenní testy jsou vhodné pro hromadná testování, jak u osob s příznaky, tam jsou vysoce spolehlivé,” dodala Rážová.

Testy budou pro občany zdarma a bude možné se nechat testovat každých pět dní. Podle člena centrálního řídícího týmu Covid-19 Petra Šnajdárka se zapojí 216 odběrových míst a dalších 168 antigenních center. Dále se lidé budou moci otestovat uzapojených praktických lékařů, zubařů i ambulantních specialistů.

V prvním čtvrtletí má být očkováno 1,1 milionu lidí

Domácí

Právě praktici ze Sdružení praktických lékařů upozornili, že zapojení do testování bude dobrovolné, a připomněli, že ne všichni mají na testování čas a kapacity. K plošnému testování doporučují podle prohlášení využít síť odběrových center.

„Praktičtí lékaři se musí primárně starat o své pacienty. Nemůžu slíbit, že všichni praktičtí léakři budou testovat, budou to jen ti, kteří se zapojili, přepdokládám, že jejich počet se bude v příštích dnech navyšovat,” uvedl předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Chtěl bych požádat, aby se pacienti domlouvali s  lékaři nejprve telefonicky a nechodili do ordinací bez objednání. „Nechceme, aby se lid, kteří do ordinace přicházejí na testování potkávali s běžnými pacienty,” vysvětlil Šonka.

Antigenní testování by mohlo odstartovat dřív

Koronavirus

V ČR dochází k nárůstu počtu potvrzených případů a odborníci očekávají další vzestup epidemie. Vláda avizovala, že projedná zpřísnění opatření.

Reklama

Výběr článků

Načítám