Hlavní obsah

Komedie pokračuje. Ministerstvo se navzdory pravomocnému rozsudku za Zemana neomluví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministerstvo financí se navzdory pravomocnému rozsudku zatím neomluví za výroky prezidenta Miloše Zemana o novináři Ferdinandu Peroutkovi. Podle verdiktu pražského městského soudu tak přitom mělo do úterý učinit. Dovolání k Nejvyššímu soudu (NS), které ministerstvo podalo teprve minulý čtvrtek, nemá odkladný účinek. O žádosti o odklad vykonatelnosti NS nestihl rozhodnout.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Ministerstvo v úterý oznámilo, že počká na to, jak Nejvyšší soud rozhodne o odkladu vykonatelnosti. Lhůta pro vykonání přitom končí dnes. Přestože původní rozsudek padl již na začátku července, dovolání k NS a žádost o odklad vykonatelnosti podalo až minulý čtvrtek. NS o žádosti o odklad nestihl rozhodnout.

„Ministerstvo financí vyčká na rozhodnutí Nejvyššího soudu o jeho návrhu na odklad vykonatelnosti rozsudku,” uvedl Jakub Vintrlík z tiskového odboru úřadu.

Co kdyby se omlouvali zbytečně?

„Ministerstvo požádalo o odklad vykonatelnosti rozsudku Městského soudu v Praze s ohledem na charakter uložené povinnosti, kdy předmětem řízení je nevratné plnění - omluva. S ohledem na charakter plnění Nejvyšší soud opakovaně rozhodl o odkladu vykonatelnosti v obdobných řízeních a my nemáme důvod se domnívat, že by se od této praxe odchýlil i v tomto případě,” dodal.

Pražský městský soud ministerstvu financí přikázal, aby se omluvilo Peroutkově vnučce Terezii Kaslové za Zemanovy dehonestující a nepravdivé výroky o tom, že její děd byl autorem článku „Hitler je gentleman”.

Kaslová může omluvu vymáhat exekučně

Omluvu měl úřad podle pravomocného verdiktu do 18. srpna zaslat dopisem a také ji zveřejnit na svém webu.

Vzhledem k tomu, že se tak nestalo, otevírá se Kaslové možnost, aby vykonání rozsudku vymáhala exekučně. Její advokát František Vyskočil sdělil, že tuto možnost teprve bude s klientkou probírat.

Za Zemana se omlouvat nemusíme, myslí si ministerstvo. Musíte, a to ještě dnes, vzkázal soud

Domácí

Kauza se táhne již pět let. Zeman své výroky o Peroutkovi pronesl v lednu 2015 na pražském fóru k holokaustu, kde hovořil o selhání intelektuálů v krizové situaci, jakou byl nástup nacismu. Tvrdil, že novinář zveřejnil článek "Hitler je gentleman" v časopisu Přítomnost. Později na tiskové konferenci řekl, že text viděl na vlastní oči. Hradu se však článek v archivech nepodařilo nalézt, podle historiků neexistuje.

Ve sporu kvůli Zemanovým výrokům o Peroutkovi odložil NS vykonatelnost verdiktu už v roce 2016. Tehdy se měla Kaslové omluvit prezidentská kancelář. Posléze NS verdikt zrušil s vysvětlením, že žaloba má směřovat na ministerstvo financí.

Anketa

Dovolili byste si jako občan nerespektovat pravomocné rozhodnutí soudu?
Ano
9,2 %
Ne
90,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7547 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám