Hlavní obsah

Ministerská cesta skončila předčasně, Rusové neumožnili Tomanově delegaci přelet do Kazaně

• Aktualizováno

Návštěva ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD) v Rusku skončila předčasně. Ruská strana ve středu ministrovi a podnikatelskému doprovodu neumožnila vnitrostátní přelet z Moskvy do Kazaně. Delegace se tak předčasně vrací do Prahy. Okolnosti řeší i ministerstvo zahraničí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD)

Článek

Na zrušenou cestu ministra a dvou desítek podnikatelů upozornil ve čtvrtek server E15. Podle programu měl ministr s delegací v Kazani jednat s prezidentem Republiky Tatarstán Rustamem Nurgalievičem Minnichanovem.

Na moskevském letišti nechala ruská strana Čechy nejprve 10 hodin čekat a následně oznámila, že vnitrostátní přelet do Kazaně neumožní. Tím podle mluvčího Vojtěcha Bílého porušila dohodu.

Aktivita rozvědek Číny a Ruska v Česku se zvyšuje, upozornila BIS

Domácí

Ministr Toman si položil otázku, jaké jsou skutečně zájmy ruské strany ohledně vzájemné spolupráce.

„Jsem zklamaný o to víc, že jsem osobně vnímal velký zájem podnikatelů o spolupráci jak z české, tak ruské strany,” citoval server ministra, který v úterý jednal s ruským protějškem Dmitrijem Nikolaevičem Patruševem.

Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) shromažďuje resort informace, proč nebyl vnitrostátní let povolen. „Zatím jsme oficiální stanovisko z ruské strany nedostali. MZV situaci aktivně řeší. V tuto chvíli nechci spekulovat o dalších krocích,” uvedl Petříček.

V Řeporyjích chtějí pomník vlasovců, ruská ambasáda protestuje

Stalo se

Server připomněl, že v Rusku rezonují informace z výroční zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS), která konstatovala, že se v Česku zvyšuje aktivita čínských a rovněž ruských rozvědek.

Rusové nelibě vnímají i další aktivity, jako je plánované umístění pamětní desky vlasovců v pražských Řeporyjích či plánovaný přesun sochy sovětského maršála  Koněva.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám