Hlavní obsah

Svět se posunul ke konfrontaci, varovalo Vojenské zpravodajství

„V průběhu roku 2018 se svět posunul dále směrem ke konfrontaci,” to je jedno z ústředních konstatování, které ve výroční zprávě za rok 2018 zmínilo Vojenské zpravodajství (VZ). Rozvědka akcentovala rovněž oslabování a zpochybňování role existujících organizací, nárůst nedůvěry a špatnou komunikaci.

Foto: Petr Horník, Právo

Ředitel Vojenského zpravodajství Jan Beroun.

Článek

„Zásadním problémem je, že konání mnoha subjektů je stále více ovlivněno nikoli reálnou představou o stavu věcí, ale jejich mediálním obrazem, který je často účelově manipulován a tendenčně zkreslován,“ uvádí VZ a připomíná, že namísto soupeření ideologií proti sobě nyní stojí společenské modely usilující o prosazení vlastního pohledu na svět, uvedla k soupeření světových velmocí.

„Jde o soupeření usilující o ovládnutí myslí, formování názorů a z nich vyplývajících postojů lidí,“ upozornili zpravodajci.

Aktivita rozvědek Číny a Ruska v Česku se zvyšuje, upozornila BIS

Domácí

Globální hráči se i nadále drží v šachu tradičními vojenskými prostředky, které slouží jako odstrašující hrozba před rozpoutáním fatálního konfliktu.

„Případný velký vojenský konflikt se tak může odehrávat prostřednictvím přesně cílených a předem kalkulovaných (i jaderných) úderů novými vojenskými prostředky, proti nimž protivník nemá obranu a které způsobí vyřazení jeho vojenských operačních schopností,“ uvádí výroční zpráva a přidává, že útok by byl veden nepochybně i nevojenskými prostředky v digitálním světě.

Kyberútoky, 5G sítě a kritická infrastruktura

Právě otázce kybernetických útoků a kybernetické obraně, kterou má za Českou republiku z rozhodnutí vlády na starosti právě VZ, se věnuje podstatná část zprávy. Kybernetickou obranu VZ označuje jako autonomní a specifickou oblast kybernetické bezpečnosti, za kterou zodpovídá Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).

Huawei zřejmě dostane v Česku zelenou

Internet a PC

Za nejnebezpečnější v oblasti kybernetické kriminality označuje VZ státní a státem podporované skupiny, a to kvůli sofistikovanosti a vytrvalosti. Země ale budou podle zpravodajců v oblasti ničivých kybernetických útoků zdrženlivé a použijí je až v období konfliktů či rozepří.

VZ varuje před nedostatečně zabezpečenou kritickou informační infrastrukturou. „Nejsilněji lze tuto problematiku vnímat v oblasti výstavby sítí páté generace (5G) a datových center,“ uvedla tajná služba. Odkázala přitom na fakt, že komplexní řešení těchto sítí dokážou poskytovat jen společnosti z nečlenských zemí NATO. I když je přímo nezmiňuje, VZ v této souvislosti připomnělo varování NÚKIB před technologiemi čínských firem Huawei a ZTE.

„Z hlediska ekonomické bezpečnosti je dále nežádoucí, aby se ČR stala závislou na jediném dodavateli uvedených komponent, a to především v případě, kdy by tento ovládl celý trh s těmito technologiemi,“ uvedlo také VZ.

VZ oproti minulosti změnilo koncept své zprávy a nově se více soustřeďuje na vybrané problémy, které považuje za určující pro další světový vývoj. Zatímco dříve zprávy informovaly o bezpečnostním vývoji ve světě, o činnosti špionů v ČR nebo kriminalitě v armádě, aktuální dokument se věnuje zejména nebezpečím souvisejícím s kybernetickým prostorem a vývojem raketových prostředků Ruska nebo Číny. Ředitel VZ Jan Beroun to zdůvodnil tím, že zprávy se vydávají až ve druhém pololetí následujícího roku, a uvedené informace tak již mohou být překonané.

VZ podle zprávy loni předalo českým politikům nebo spojencům 1330 informačních výstupů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám