Hlavní obsah

Miloš Zeman jmenoval Lubomíra Zaorálka ministrem kultury

Novinky, ren, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman jmenoval v úterý na Pražském hradě Lubomíra Zaorálka (ČSSD) ministrem kultury. Ve funkci nahradí Antonína Staňka, který ke konci července v čele resortu skončil. Zaorálka následně do úřadu v Nostickém paláci uvedl premiér Andrej Babiš (ANO).

Tisková konference k uvedení L. Zaorálka do funkceVideo: Novinky

 
Článek

Zeman připomněl, že nový ministr kultury by se měl věnovat památkám a jejich záchraně. „Kulturní památky netleskají, mlčí a chátrají. Přitom jsou právě ony markanty české krajiny a my jsme je nedokázali téměř doplnit ničím jiným. Je to naše ostuda, tak se alespoň snažme zachránit to, co postavili jiní. Přeji vám, abyste šel úzkou cestou a něco po vás zůstalo,“ pronesl ve svém krátkém projevu Zeman s odkazem na biblický citát o tom, že úzká cesta je cestou k životu.

„To jsem ti to dal, co?“ pronesl Zeman při závěrečném přípitku s novým ministrem kultury Lubomírem Zaorálkem i premiérem Andrejem Babišem.

Záznam: Prezident Miloš Zeman jmenuje Lubomíra Zaorálka ministrem kulturyVideo: ČTK

Babiš: Chodím sem nejčastěji

Po oficiálním jmenování na Hradě Zaorálek zamířil do Nostického paláce, kde ho do úřadu oficiálně uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). „Chodím sem nejčastěji ze všech resortů. Jsem rád, že jsme zvládli tu nominaci nového ministra kultury,“ vtipkoval Babiš, který neměl se Zaorálkem úplně růžové vztahy. Zaorálek k tomu řekl, že se bude snažit, aby byl součástí týmu.

V resortu se chce Zaorálek zaměřit na obnovu. „Ten stav památek v této zemi je pořád zanedbaný, naši sousedé v Německu nebo Rakousku jsou na tom lépe,“ řekl Zaorálek na tiskové konferenci na ministerstvu kultury.

Kromě toho chce nový ministr kultury prověřit kroky, které činil jeho předchůdce Antonín Staněk (ČSSD). Zaorálek chce zvýšit platy v kultuře. Podle něj jsou platy v kulturní sféře zpropadeně nízké a nedůstojné.

Spor o ministra kultury začal v květnu poté, kdy demisi podal ministr Antonín Staněk. ČSSD tehdy navrhla nového kandidáta Michala Šmardu, kterého ale Miloš Zeman odmítl jmenovat. A následně se proti jeho osobě postavil i premiér. Michal Šmarda tak svou nominaci nakonec stáhl a ČSSD hledala nové jméno. Volba tak padla právě na poslance a bývalého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka.

Reklama

Výběr článků

Načítám