Hlavní obsah

Miliardový tendr na čističku pro Prahu je špatný, řekl primátor a chce ho zrušit

Praha

Podle právního posudku, který si nechal zpracovat pražský magistrát, je miliardový tendr na přestavbu čistírny odpadních vod špatný. Měl by být zrušen, nebo přepracován, řekl primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

Foto: Milan Malíček, Právo

Primátor Bohuslav Svoboda bezprostředně po svém zvolení

Článek

Jakou variantu město zvolí, rozhodne vedení Prahy do 22. ledna. Nechce ohrozit získání evropských peněz nebo dosud získaná povolení.

"Výběrové řízení je špatně, to víme více než šest neděl," řekl Svoboda. Magistrát podle něj dostal právní stanovisko k tendru na začátku prosince. Končí prý konstatováním, že by bylo vhodné výběrové řízení zrušit.

"Výběrové řízení vyžaduje změnu řešení. Buď se přepracuje, nebo zruší. Jedna z těchto variant bude použita," dodal Svoboda.

Michálek: Mít důkazy k čističce, vláda by padla

Výběrové řízení doprovází řada nejasností. Částečně je poodkryla kauza bývalého ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS). Její oznamovatel Libor Michálek tvrdil, že mu bylo z různých zdrojů sděleno, že tendr na čističku je o miliardy korun předražený.

Podle informací, které si Michálek vyslechl, byla zakázka nadhodnocena o tři miliardy, aby si dvě křídla ODS mohla rozdělit po půl miliardě. Uvedl také, že kdyby si nahrával i schůzky, které se týkaly právě pražské čističky vod, "tak tato vláda už asi dávno padla". Michálek jen odmítl tendr povolit.

Drobil, který kvůli kauzy odstoupil z postu ministra, se údajně se Svobodou kvůli tendru často scházel a oba spolu o celé věci intenzivně jednali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám