Hlavní obsah

Míl: Babišova vláda mohla růst cen energií zastavit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zvyšující se ceny energií jsou podle bývalého vládního zmocněnce pro energetiku Jaroslava Míla způsobeny mimo jiné nedostatečnou akceschopností minulé vlády Andreje Babiše (ANO). Novinkám popsal, kde vidí zbylé důvody zvyšování cen i možná východiska, jak trend zastavit.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Bývalý vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Jaroslava Míl (na snímku ze 14. března 2019)

Článek

„Věci, které jsou dnes špatně a které kritizujeme, jsme měli možnost změnit v minulém období, ale neudělalo se to. Teď už se moc zachránit nedá,“ uvedl Míl pro Novinky.

Odvolání Míla je podezřelé, namístě je konec Havlíčka, zní z opozice

Domácí

Míl skončil v březnu ve funkci vládního zmocněnce poté, co kritizoval kroky ministerstva průmyslu a obchodu při přípravě tendru na stavbu nového bloku jaderné elektrárny Dukovany. Návrh podal tehdejší šéf resortu Karel Havlíček (ANO).

Dříve stál Míl v čele společnosti ČEZ. Mezi odbornou veřejností platí za experta na energetiku a průmysl.

V novém roce zdraží energie, teplo i voda

Ekonomika

Podle Míla Česko schválilo evropskou dohodu na snižování emisí tzv. Green Deal v podobě, která je pro zemi nevýhodná.

„Nevyužili jsme ani dodatečné možnosti k nápravě a nezaslali koncem roku 2021 tzv. žlutou kartu (Pokud se parlamenty členských států domnívají, že návrh je v rozporu se zásadou subsidiarity, mohou Komisi zaslat odůvodněné stanovisko, které musí zohlednit – pozn. red.) ze strany Poslanecké sněmovny,“ zdůrazňoval.

Důvodem byla podle něj neexistence stanoviska tehdejšího kabinetu v čele s Andrejem Babišem (ANO).

PŘEHLEDNĚ: Jak státy EU řeší energetickou krizi

Ekonomika

Exministr Havlíček v reakci na článek uvedl, že tzv. žlutá karta byla do Bruselu nakonec v listopadu odeslána. Odmítl navíc tvrzení, že ceny energií mohla minulá vláda ovlivnit či zastavit. Napsal to Novinkám.

Nepředvídatelné emisní povolenky

Míl rovněž již dříve mluvil o tom, že vlády zemí Evropské unie udělaly chybu v tom, že systém emisních povolenek nenastavily tak, aby byl předvídatelný. V současnosti nejsou jejich ceny pevně nastaveny ani průběžně zvyšovány podle jasných pravidel.

Stávající systém umožňuje na trhu s povolenkami jako finančním instrumentem spekulace, které jsou podle analytiků také jednou z možných příčin rostoucích cen energií.

„Německé dotace narušují konkurenční prostředí“

Zároveň upozorňoval na nevyužité příležitosti na změnu systému obchodování s elektrickou energií a pravidel trhu.

Chybná organizace trhu podle něj tkví v tom, že ceny silové elektřiny odráží cenovou úroveň Německa a výkyvy na mezinárodních trzích, nikoli výrobní náklady energie v ČR, které jsou mnohonásobně nižší.

Rakouská ministryně označila návrh k jádru pojmem spojeným s nacisty

Evropa

„Navíc největší německé firmy jsou z důvodu zachování konkurenceschopnosti dotovány v rámci vysokých cen elektrické energie vládou. To si ostatní země dovolit nemohou, narušuje to rovné konkurenční prostředí,“ podotkl bývalý zmocněnec.

„Nemá smysl si stěžovat, ale reagovat“

Pokud jde o řešení, vznesl i výtky na adresu současného kabinetu Petra Fialy (ODS).

„Zarážející je, že komentujeme uniklý text z Financial Times a nepodílíme se na přípravě jeho návrhu na pracovní úrovni. Nereagujeme v době, kdy je na to příležitost a prostor. Musíme tento náš přístup už konečně změnit,“ podotkl Míl.

Odkazoval přitom na sobotní zprávu listu Financial Times, podle které chce Evropská komise mimo jiné zařadit jádro a zemní plyn dočasně mezi tzv. zelené investice. Stanovisko již ocenili čeští politici napříč stranami.

Zařazení jádra mezi čisté zdroje může v této podobě přinést ČR komplikace, varuje ředitel ČEZ

Ekonomika

Nyní je podle Míla nutné, aby Česko získalo pro úpravu předloženého návrhu více spojenců, musí být schopno argumentovat ekonomickými dopady i na straně jiných zemí.

Za klíčovou považuje schopnost argumentace v širším kontextu.

„Proč se nemluví o transferu technologií a know-how zdarma, a to v rámci evropského řešení? V každém případě je nezbytné rychle vyhodnotit dopady do platných rozvojových plánů. Nemá smysl si pořád stěžovat. Můžeme například reagovat i úpravou legislativy tak, abychom byli schopni termíny splnit,“ pokračoval.

Trval by i na prosazení doplňujícího usnesení. To by spočívalo ve vyhodnocení navrhovaných opatření do cen elektrické energie pro spotřebitele.

„Zatím Komise vyhodnocuje pouze výrobní náklady zdrojů, někdy i s vládními dotacemi, ale to je zavádějící,“ dodal Míl.

Reklama

Výběr článků

Načítám