Hlavní obsah

Meteorologové varují před tropickými vedry, teplotní rekordy padaly už dnes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dosavadní charakter letního počasí nabízel z pohledu meteorologů převážně četné srážky a pouze poskrovnu dní s vysokými teplotami. Závěr srpna však přinesl nečekaný zvrat a dočkáme se i tropických teplot. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal v pondělí varování před vysokými teplotami. Výstražná informace platí od úterý do odvolání pro celou Českou republiku. Navečer sčítali meteorologové mnohé teplotní rekordy.

Počasí na konci srpna předvede tropické teplotyVideo: Novinky

 
Článek

Pokořen byl v pondělí i 70 let starý rekord na Lysé hoře, kde naměřili meteorologové 24,2 stupně Celsia. V údolí se ale rtuti teploměrů vyšplhaly mnohem výše, například v Brně ukázaly nevídaných 32,9 stupně, v Brodě nad Dyjí 33,7 a stejně tolik i v Dyjákovicích.

"Od úterý budou maximální teploty na většině území dosahovat 30 až 34 stupňů Celsia," uvedli meteorologové s tím, že do ČR bude proudit teplý vzduch od jihu. Radí proto dostatečně pít a vyhýbat se kolem poledne i po něm pobytu na přímém slunci.

"Neumíme říci, proč roční průběh teplot nevyvrcholil v poslední dekádě července, jak je to podle statistiky obvyklé, okomentoval vývoj letošního letního počasí mluvčí ČHMÚ Petr Dvořák.

Výběr pondělních rekordů
Brno32,9 °C
Brod na Dyjí33,7 °C
Bynov33,5 °C
Cheb31 °C
Chotusice33,1 °C
Dukovany32,3 °C
Dyjákovice33,7 °C
Lysá hora24,2 °C
Moravské Budějovice32,4 °C
Ostrava32,1 °C

Mohou padat rekordy a přijít bouřky

"V tomto týdnu až do soboty si užijeme série po sobě jdoucích tropických dnů, kdy denní maximální teplota vzduchu přesáhne na mnoha místech ČR hodnotu 30 stupňů, vyloučit nemůžeme ani dosažení 35 stupňů a nové teplotní rekordy," dodal Dvořák s tím, že se můžeme dočkat také tropických nocí, kdy teplota neklesne pod 20 stupňů Celsia.

S vysokými teplotami se mohou objevovat i bouřky z tepla a doprovodné jevy v podobě vydatných srážek, krupobití a silného větru.

Foto: Petr Horník , Právo

Koupání u Střeleckého ostrova v Praze

Od 27. srpna by měla přes naše území přecházet od západu studená fronta, která  nasměruje další vývoj počasí od letních hodnot k takzvanému "babímu létu". "Nedá se vyloučit, že i v září se ještě zcela ojediněle může teplota dotknout 30 stupňů, ale celkový charakter počasí v Česku už bude směřovat k podzimu," dodal Dvořák s tím, že se začnou objevovat ranní mlhy a ve vyšších polohách i přízemní mrazíky.

Vražedné vedro ve středních Čechách

Středočeští záchranáři v pondělí vyjížděli k 30 případům kolapsů, které souvisely s horkem. Dvě ženy, které zkolabovaly, zemřely, sdělila v tiskové zprávě mluvčí středočeské záchranné služby Tereza Janečková.

Ke kolapsu pětašedesátileté ženy vyjížděli kladenští záchranáři na parkoviště u obchodního domu v Kladně. „Do příjezdu záchranné služby žena přestala komunikovat, upadla do bezvědomí, a nakonec u ní došlo i k srdeční zástavě,“ uvedla Janečková. Záchranáři ji přes třicet minut resuscitovali, ale bez odezvy.

Další žena, osmdesátiletá seniorka, zemřela po kolapsu na chodbě činžovního domu. Půlhodinová resuscitace byla podle Janečkové bez odezvy a lékař mohl už jen také konstatovat smrt.

Právě senioři jsou nejcitlivější skupinou, která vedra špatně snáší. Záchranáři zaznamenali zvýšený počet cévních mozkových příhod nebo případů celkového zhoršení zdravotního stavu u starších nebo nemocných osob.

Anketa

Jste rádi, že nastalo letní počasí s vysokými teplotami?
ano, deštivé a studené léto mi vadilo
41,4 %
ano, ale nesmí trvat moc dlouho
8,6 %
ne, raději mám nižší teploty
50 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 18305 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám