Hlavní obsah

Měsíc po tornádu v Moravské Nové Vsi hodovali

Milan Vojtek , Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moravská Nová Ves

Domy jsou bez střech, ale v ulicích se tančí. Na dva tábory rozdělil Moravskou Novou Ves na Břeclavsku plán krojované chasy udělat tradiční hody, tedy alespoň v notně redukované podobě. Někteří to vítali, jiní kritizovali.

Měsíc po tornádu v Moravské Nové Vsi hodovaliVideo: Milan Vojtek, Právo

 
Článek

Svatojakubské hodečky, jak Slovácký krůžek Moravská Nová Ves svou akci nazval, se odehrály ve velmi skromném rozsahu. Prakticky začaly nedělní bohoslužbou, hlavním bodem pak byla odpolední zábava od patnácté do dvaadvacáté hodiny.

Já byl v první fázi proti, ale krizoví psychologové doporučili takové akce podpořit
Marek Košut, starosta

I servis pro krojované a návštěvníky byl omezený. Není divu, restaurace U Sečkářů, která byla v předchozích letech tradičním místem pro servis krojovaným i hostům, je po zničení tornádem srovnaná se zemí.

Někdo hody uvítal, někdo ne. „To si dělají srandu s hodama? Starostovi nepoškodilo dům tornádo. Tak bude hujat na hodech. Hanba městyse,“ pustila se do starosty Marka Košuta (TOP 09) na stránkách obce Olga Grabovská.

Zásoby po tornádu budou směřovat na další humanitární využití

Domácí

Víc lidí ale bylo na straně akce zachovávající tradici i v těžké době. „Lidi si potřebují taky odpočinout a o starostu tu vůbec nejde. Navíc vstupné půjde na obnovu obce,“ reagovala Jindřiška Fojtíková.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Výdělek z hodů půjde na obnovu obce.

„Hody pořádá krůžek. Já byl v první fázi proti, ale krizoví psychologové doporučili takové akce podpořit, neboť pomáhají obnovit optimismus občanů,“ reagoval na kritiku starosta. „Pár lidí, co jim to vadilo, se našlo, ale naštěstí je víc příznivců. I když není parket pod zeleným, jsou tady,“ řekl předseda Slováckého krůžku Květoslav Hřebačka.

Na tradiční plot a překrytí parketu zelenými výhonky nebyl čas, a tak krojovaní tančili přímo ve sluneční výhni. „Všichni strávili měsíc na střechách a při další práci. Nakonec, i když není klasické zastínění, přišli, protože si chtějí odpočinout, podebatovat, protože se mnozí měsíc neviděli,“ dodal.

Tornádo mu vzalo bratra, hospodu i střechu nad hlavou

Domácí

Podle Hřebačky akci nazvali hodečky, protože proti tradičním hodům je zkrátili na jedno odpoledne s koncem ve dvaadvacet hodin, aby ráno mohli zase všichni pokračovat v práci.

Za zachování tradice se postavil i Jaroslav Snopek, zpěvák kapely Zlaťulka, která hodovníkům hrála. Hody navzdory složité době vnímá jako symbol, vyjádření odhodlání lidí „nezdrat se“. „Kapelník nám řekl, že tu zahrajeme, nechceme od chasy peníze, hrajeme za klobásek a pivo,“ řekl. Na hodech se vybíralo dobrovolné vstupné, které poslouží k obnově zničené obce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám