Hlavní obsah

Meruněk, třešní i švestek je nadbytek a z pálenic se kouří i v noci

Právo, Milan Vojtek, Jiří Růžička

Hukot plynových hořáků, typické aroma a auta s přívěsy točící se před budovou. V pálenicích je živo. Sezóna pálení destilátů vypukla dříve než loni. Příčina: meruněk, třešní i švestek je víc, než se čekalo.

Foto: Josef Sus, Právo

Ilustrační foto

Článek

Obsluhy pálenic se smiřují, že je doma rodina moc neuvidí. Tak je tomu i v pálenici Zapo v Hruškách na Břeclavsku.

„Objednávky na pálení máme až do půlky září. Pokud se lidé hlásí s novými objednávkami, zůstává nám jediné, pálit i v noci,“ řekl Právu Ladislav Tuček z Pálenice Zapo.

„Letos jsme provoz začali již 15. července a plný sešit s objednávkami, plus již uspokojení zájemci, jsou výsledek dosavadního provozu,“ dodal.

Brzký start nové sezóny pálenic jde na vrub třešní. Rychle uzrály a neméně rychle v sudech prokvasily. Druhé v pořadí nastoupily meruňky a proti zprávám o podprůměrné sklizni od některých velkopěstitelů na zahradách se jich urodilo hodně.

Podle Tučka tvoří většinu kvasu, který u nich pálí a letos jej bude dostatek. Vloni se meruněk na jihu Moravy neurodilo a i sezóna v pálenici skončila zhruba na polovině předloňského množství.

Kult silné kořalky ochabuje

„Minulá sezóna byla atypická. Ovoce bylo málo, pálit jsme začali až 26. července. Skončili jsme poslední lednový den. Jenže pak se začali ještě hlásit lidé, a tak jsme 18. února začali znovu, 11. dubna jsme pálili poslední švestky,“ popsal dlouhou, ale nepříliš silnou minulou sezónu Tuček.

Letos je situace jiná. Spousta třešní, tentokrát žádné jahody a masívní nástup meruňkových kvasů. Není proto divu, že se objednávkový sešit rychle plní.

„Střídáme se tu s kolegou Josefem Šmerákem dva, nejsme už nejmladší, tak se máme co otáčet. Ale chceme lidem vyhovět, tak se pálí i v noci. Pravda je, že potom nám stojí práce doma,“ přiznal Tuček.

Proti dřívějším letům se mění podle něho vkus zákazníků. Dříve pálili destiláty na padesát a více stupňů obsahu alkoholu, nyní převažují požadavky na konečný obsah alkoholu pod tuto hranici. „Často po nás chtějí osmačtyřicet stupňů. Prý je pak destilát jemnější a neodmítnou jej ani ženy, které jinak protestují s odkazem na sílu pálenky,“ vysvětlil.

Jestli se nestane nic zlého, bude na Valašsku slivovice dost. Srovnala bych letošek s úrodou trnek v roce 2007.
Stanislava Chalupová

Konečnou úpravu obsahu alkoholu dotváří přilitím přesně vypočteného množství destilované vody do vypálené lihoviny.

Velmi pěkná úroda švestek a s ní i naděje na dobrou sezónu v pálenicích se rýsuje na Valašsku i na Hané.

„Jestli se nestane nic zlého a ovoce neopadá, bude na Valašsku slivovice dost. Srovnala bych letošek s úrodou trnek v roce 2007,“ řekla Stanislava Chalupová v pálenici v Březnici u Zlína. V oboru patří k uznávaným expertům, pálení ovocných kořalek se věnuje už pětatřicátou sezónu.

Prý přibývá pálení načerno

„Švestek i jiného ovoce je letos opravdu hodně a je šance, že dobře dozraje. Pěstitelé jsou přitom vyprahlí a plní očekávání. Není divu, vždyť loňská úroda nestála za nic,“ dodal Jan Kleiner v pálenici v Žešově na Prostějovsku.

Již měsíc se i zde pálí nadprůměrná úroda třešní. „Třešňovice se letos opravdu vydařila, teče opravdu excelentní,“ řekl Kleiner.

„Faktem je, že i když lidem stále více chybějí peníze a někdy dají přednost povidlům než slivovici, kořalku si dopřejí, ale šetří. Alespoň seženou od souseda, třeba jen na tu jednu zdravotní štamprličku denně,“ popsala Chalupová.

Podle lidí z pálenic se to nesmí říkat, ale mnoho pěstitelů prý už kvůli drahotě zase pálí načerno.

Reklama

Výběr článků

Načítám