Hlavní obsah

Měl jsem lidi zazdít dovnitř? Majitel domů v ghettu pokutu od soudu nechápe

– Ostrava • Aktualizováno
Právo, Denisa Telaříková

Majitel domů v ostravském ghettu Přednádraží Oldřich Roztočil nechápe, proč mu Okresní soud v Ostravě udělil pokutu 30 000 korun. Soud měl rozhodnout o vystěhování zhruba stovky lidí, kteří i přes nařízení stavebního úřadu v Moravské Ostravě a Přívoze zůstávají bydlet v ghettu. Soud však o vystěhování lidí nerozhodl, jelikož návrh úřadu nebyl úplný. Roztočil nicméně dostal pokutu, neboť obyvatele nevystěhoval.

Majitel domů v Přednádraží nechtěl zazdívat lidi jako ve 14. stoletíVideo: Denisa Telaříková, Právo

 
Článek

„Právě jsem zjistil, že jsem dostal pokutu 30 tisíc korun za to, že jsem nerespektoval nařízení úřadu a nevystěhoval domy. A to jsem jako měl udělat jak? Měl jsem se s nimi prát? Nebo jsem měl zazdít dveře a okna i s lidmi? Rozhodnutí soudu nechápu, odvolám se proti němu,“ reagoval na rozhodnutí soudu majitel firmy Domy Přednádraží Oldřich Roztočil.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Majitel deseti domů Oldřich Roztočil v Přednádraží živě diskutoval o budoucnosti ghetta s aktivistou Kumarem Vishwanathanem.

Na informaci o tom, že návrh úřadu byl neúplný a zmatečný, uvedl, že celou dobu upozorňuje na to, že radnice Moravské Ostravy a Přívozu řeší zástupné věci, místo aby se soustředili na vybudování funkční kanalizace v této lokalitě, což je veřejná služba. „Chtěli prostě svým jednáním jen vyvolat paniku, aby lidi z Přednádraží odešli a přistoupili na jejich podmínky. Jediným záměrem úřadu je to, aby Přednádraží už nebylo to, co je nyní,“ zdůraznil Roztočil.

O vystěhování rozhodne soud příští týden

Soud pokutu zdůvodnil tím, že podnikatel nerespektoval nařízení stavebního úřadu o vyklizení nebezpečných nemovitostí.

„Soud nařídil společnosti Domy Přednádraží zaplatit pokutu ve výši 30 tisíc korun. Návrh na vyklizení domů byl vyloučen k samostatnému řízení. Soudce si vyžádal doplnění návrhu, například i o to, které nemovitosti a jakým způsobem jsou obydleny. Návrh úřadu totiž neobsahoval žádost o vystěhování lidí, ale byl směřován na společnost Domy Přednádraží, aby vyklidila své objekty,“ sdělil Právu ve středu ráno mluvčí ostravského okresního soudu Alexandr Dadam. Dodal, že o soudním vystěhování lidí tedy soudce s největší pravděpodobností rozhodne příští týden.

Ostrava chce vědět, komu patří kanalizace

Mluvčí Moravské Ostravy a Přívozu Jana Pondělíčková uvedla, že se radnice k celé záležitosti nyní nemůže vyjadřovat. „Zatím nemáme v rukou usnesení soudu a co přesně obsahuje. Takže neznáme přesné důvody dnešního soudního rozhodnutí. Až podklady ze soudu obdržíme a prostudujeme je, teprve pak můžeme učinit další kroky,“ sdělila Pondělíčková.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obyvatelé ghetta

Do sporu hodlá vstoupit i město. Náměstek ostravského primátora Dalibor Madej ve středu uvedl, že Ostrava se zřejmě obrátí na soud s určovací žalobou, která by měla rozhodnout, kdo je vlastníkem nefunkční kanalizace, kvůli níž se odvíjí problémy celého ghetta.

"Příští týden bude o tom jednat rada. Chceme podat určovací žalobu na stát. Kanalizace patřila Českým drahám. Podle našich analýz je nyní majetkem státu," řekl Madej.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám