Hlavní obsah

Úřad vyzval majitele domů v ostravském ghettu, aby je opravil

Právo, Denisa Telaříková
Ostrava
Aktualizováno

Stavební úřad v Moravské Ostravě a Přívoze v pátek vyzval vlastníka deseti domů v romském ghettu Přednádraží, aby odstranil závady na svých domech. Podnikatel Oldřich Roztočil má na opravy 60 dnů od doručení nařízení.

Foto: Pavel Karban, Právo

Majitel domů Oldřich Roztočil při diskusi se zdejšími obyvateli.

Článek

„Ve výzvě je přesně definováno, jaké práce musí být na jednotlivých domech i v jednotlivých bytech provedeny,“ sdělila médiím mluvčí centrálního ostravského obvodu Jana Pondělíčková.

Dodala, že majitel například musí provést revize elektroinstalace a plynu, zkoušky těsnosti vnitřních rozvodů vody a kanalizace, vyčistit suterén od splašků a jiných odpadů. „Musí také vybudovat nové překlady nad dveřmi a okny, zajistit funkčnost komínů, balkóny proti vstupu, opravit okna, okapy, uvolněná zábradlí a odstranit plísně,“ vypočítávala mluvčí.

Zástupce obyvatel ulice Přednádraží popisuje změnyVideo: Denisa Telaříková, Právo

Nařízené vyklizení platí

Výzva stavebního úřadu se týká šesti domů z deseti, které Roztočil vlastní. Je to dům číslo 8,10, 12, 13, 15 a 17. V nich je 74 bytů. „Pouze ve čtyřech bytech kontrola nezjistila žádné závady, nicméně ve společných částech domů je třeba provést nařízené práce,“ upřesnila Pondělíčková.

Pokud majitel závady neodstraní, tak dle úřadu spáchá delikt, za který mu hrozí pokuta do výše 200 tisíc korun.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Jeden z obyvatel ukazuje na dům, který se má do 15 dnů zbourat.

I nadále platí nařízení úřadu o okamžitém vyklizení všech objektů v Přednádraží a to proto, že špatný technický stav budov a hygienické podmínky mohou ohrozit zdraví a životy lidí.  Úřad  zažádal o provedení exekuce prostřednictvím soudního vykonavatele Okresní soud v Ostravě-Porubě. Ten požádal o doplnění žádosti, rozhodnout by měl zřejmě příští týden.

Minulý týden navíc úřad majiteli nařídil, aby zdemoloval dům číslo 19 v ulici Přednádraží a tento týden mu byly nařízeny zabezpečovací práce na domu číslo 11, a to zazdění oken a dveří.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám