Hlavní obsah

Úřad nařídil zazdění oken a dveří jednoho z domů v ostravském ghettu

– Ostrava

Stavební úřad nařídil majiteli, aby zazdil okna a dveře domu číslo 11 v romském ghettu v ulici Přednádraží v Ostravě-Přívoze. Tam už několik dní probíhá spor mezi převážně romskými obyvateli a úředníky, kteří chtějí, aby se z domů vystěhovali. Podle úředníků stav domu, který je ale neobydlený, ohrožuje zdraví a životy lidí.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Úředníci nařídili u jednoho z polorozpadlých domů zazdít okna a dveře.

Článek

"Vlastníkovi domu je nařízeno zabezpečit vstupy do celého objektu, to znamená zazdít všechny otvory po úroveň druhého nadzemního patra. Zazdění musí být provedeno minimálně v tloušťce 30 centimetrů plnou cihlou na cementovou maltu s provázáním do stávajícího zdiva," uvedla mluvčí městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Jana Pondělíčková.

Úpravy je nutné provést do 15 dnů od doručení rozhodnutí. Majitel musí kromě toho také zkontrolovat konstrukce krovu a odstranit uvolněné části, které by mohly spadnout mimo budovu. Rovněž musí zajistit otevřené šachtice na kanalizační přípojce a jímkách a také zajistit hlavní uzávěr plynu.

Dosud to nikomu nevadilo, tvrdí majitel

Majitel budov Oldřich Roztočil se nechal slyšet, že dům byl ve stejném stavu už před dvěma lety, kdy ho kupoval, a celou dobu nikomu nevadilo, že tam nejsou okna zazděná. "Osobně to vnímám pořád jako obstrukce. Bude mě to stát zase několik desítek tisíc korun a ubere mi to peníze na zprovoznění dalších domů," řekl podnikatel.

V některých z deseti domů, které ještě v ghettu stojí, stále žije asi 140 lidí, mezi nimi mnoho dětí. Odmítli se vystěhovat. Stavební úřad jim to přitom nařídil více než před týdnem, protože pobyt ve zchátralých domech je podle něj nebezpečný. Kromě poškozených nosných konstrukcí a střech v domech také nefunguje kanalizace a více než dva týdny ani neteče voda. Tu lidem dováží cisterna.

Jeden z domů, v němž taktéž nikdo nebydlí, už úřady nařídily zbourat. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Většina Romů se odmítá z ghetta odstěhovat

Zhruba 180 lidí se odmítá odstěhovat z ghetta v ulici Přednádraží v Ostravě-Přívoze. Většinou Romové chtějí zůstat v domech, které stavební úřad označil za...

Výběr článků

Načítám