Hlavní obsah

Medvěd se vypravil do Vsetína a napadl berana

Medvěd, který se v posledních týdnech pohybuje ve Zlínském kraji, kde útočí na ovce a likviduje úly, napadl ve středu ráno ve vsetínské části Semetín berana. Ve středu to uvedl Michal Bojda z olomouckého Hnutí Duha.

Foto: Pavel Košíček

Snímky medvěda, který se v pondělí ráno zaměřil u Doubrav na Zlínsku na popadané trnky.

Článek

„Škody nebyly nijak rozsáhlé. Medvěd pouze poranil jednoho berana a dostal se do chléva, ale naštěstí další ovce zůstaly ušetřené od škod,” uvedl Bojda. Medvěd dosud v kraji rozsápal více než dvě desítky ovcí, také kozy a kohouta. Ničí také včelíny.

Mladé, asi čtyřleté zvíře se pohybuje po velkém území, nejdříve se vyskytovalo na Vsetínsku, poté na Zlínsku, v posledních dnech zejména u Rajnochovic na Kroměřížsku.

Při setkání s medvědem nepanikařte

Vsetínská radnice vyzvala obyvatele ke zvýšené obezřetnosti a zajištění majetku a zvířat zejména v okrajových částech města. „Případné zahlédnutí jeho dalšího pohybu nahlaste na státní nebo městskou policii na telefonním čísle 158 a 156,” uvedla mluvčí radnice Alexandra Buršíková.

Při setkání s medvědem by ale lidé neměli panikařit. „Stačí začít opatrně couvat a poté v klidu odejít. V minulosti se ještě nestal případ, že by medvěd bezdůvodně zaútočil na člověka,” uvedl Milan Orálek z Českého svazu ochránců přírody Valašské Meziříčí.

Medvěd pohybující se v kraji se chová netypicky, chodí do blízkosti lidských obydlí a ztrácí plachost. Ochránci přírody upřednostňují odchycení medvěda a jeho dočasné umístění do zoologické zahrady. Vypuštění zvířete ve volné přírodě reálné není.

Klec stále čeká

Medvěda původně chtěli odchytit starostové čtyř obcí na Vsetínsku společně s ochránci přírody, dovezli kvůli tomu i odchytovou klec ze Slovenska, do terénu ji dali ve čtvrtek. Později si vzal případ na starosti Zlínský kraj. Podle hejtmana Jiřího Čunka (KDU-ČSL) však není vyloučené, že zvíře zaútočí na člověka. Kraj proto spíše preferoval odstřel medvěda a zažádal o povolení k odstřelu.

Starosta obce Oznice, který klec společně s Bojdou ze Slovenska přivezl, původně tvrdil, že ji zavře a z terénu odveze, když akci převzal kraj. Bojda uvedl, že klec je pořád na místě, čekají však na informace krajského odboru životního prostředí, jestli je možné v odchytu pokračovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám