Hlavní obsah

Mašínová má šanci získat zpět rodinný statek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dcera plukovníka Josefa Mašína Zdena má šanci získat zpět rodinný statek v Lošanech na Kolínsku. Soud potvrdil, že hrdina protinacistického odboje byl v době úmrtí v roce 1942 jeho majitelem. Mašínová se vrácení majetku domáhá řadu let.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Zdena Mašínová na archivním snímku

Článek

„Mám velkou radost, cítím se moc dobře. Jsem ráda, že v České republice ještě existuje spravedlnost,” řekla u soudu Mašínová.

Třiaosmdesátiletá žena, které patří dvě osminy statku, chce po státu vrátit majetek, který po válce zabrali komunisté poté, co bratři Josef a Ctirad odešli se zbraní v ruce do Německa. Jejich akce dodnes vzbuzuje značné kontroverze.

Kolínský soud nyní rozhodoval o tom, zda otec Mašínové Josef převedl v roce 1940 majetek v Lošanech na své děti pod tlakem nacistů.

Verdikt by měl odstartovat dědické řízení, které by umožnilo vrácení majetku i pozemků, jež rodině patřily několik staletí. Mašínová chce ve statku vybudovat památník svého otce, který byl členem legendární odbojové skupiny Tří králů, kterou vedle Mašina tvořili ještě Josef Balabán a Václav Morávek.

Mašínová v minulosti uspěla u Ústavního soudu, který připomněl Mašínův význam pro protinacistický odboj a zdůraznil, že rodina se o statek postará nepochybně lépe než stát, který jej léta nechává chátrat. [celá zpráva]

Mašínová i Státní pozemkový úřad si ponechaly lhůtu pro odvolání, podle zástupce Státního pozemkového úřadu se ještě bude celým případem zabývat vláda.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám