Hlavní obsah

Martínek navrhne půjčky pro postižené povodněmi

– OLOMOUC
Právo, ČTK, vč, pro

Ministr pro místní rozvoj Radko Martínek (ČSSD) chce, aby stát začal poskytovat lidem postiženým povodněmi až stopadesátitisícové půjčky na rekonstrukci obydlí. Řekl to v pátek v Olomouci. Šlo by o půjčky za stejných podmínek a ze stejných zdrojů, jaké od března letošního roku stát poskytuje mladým lidem do věku 36 let. Tedy s dvouprocentním úrokem a splatností do 10 let. Pouze věk by u zatopených nehrál roli.

Článek

Návrh předloží příští týden vládě a poté Sněmovně, která musí odsouhlasit zvýšení peněz na rekonstrukce z jedné na tři miliardy korun. Ministr očekává, že záměr schválí. "Neměl by to být žádný problém, protože peníze máme na našem fondu. V podstatě se jedná o administrativní záležitost," doplnil Martínek.

"Půjčku by mohli lidé postižení povodněmi čerpat na základě potvrzení od obce, že byli skutečně vytopeni. Očekávám, že peníze by mohli čerpat okamžitě, jak opadne voda," upřesnil ministr.

Ministerstvo financí uvolnilo 380 miliónů

"Ministerstvo financí včera převedlo prostředky z vládní rozpočtové rezervy na účet ministerstva pro místní rozvoj," potvrdil Právu Jaroslav Růžek z tiskového oddělení ministerstva.

"Program finanční podpory obcím postiženým povodněmi v roce 2006 reaguje rychle na problémy, které musí řešit obce v souvislosti se zajištěním dočasného ubytování pro osoby postižené povodní. Výhod podpory mohou využít i osoby, jejichž obydlí nebylo zničeno, ale byly evakuovány a obcí jim bylo poskytnuto náhradní dočasné ubytování," řekla Právu mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Radka Burketová.

"Program zahrnuje čtyři druhy dotací, z toho jednu investiční a tři neinvestiční, jejichž příjemcem jsou obce postižené povodní. Poskytování dotací je časově omezeno tak, aby bylo zajištěno, že budou sloužit skutečně k řešení problémů úzce souvisejících s povodněmi," uvedl Martínek. První dotace jsou určeny na nákup nebo výstavbu dočasných ubytovacích jednotek, například mobilních buněk.

Dalšími jsou neinvestiční dotace na úhradu části nákladů spojených se zajištěním dočasného náhradního ubytování například formou nájmu, s pořízením nezbytných předmětů nutných pro dočasné ubytování, jako jsou lehátka či deky. Dotace půjdou i na stravování a hygienické potřeby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám