Hlavní obsah

Poslanec Mališ se vzepřel ANO, zřejmě míří do Trikolóry

Právo, Jan Martinek

Poslanec ANO Přemysl Mališ, který na sebe upozornil, když se zúčastnil oficiálního představení nového hnutí Václava Klause ml. Trikolóra, při čtvrtečním hlasování vládu Andreje Babiše nepodpořil. Před hlasováním odešel ze sálu a rozvířil tak spekulace, že hodlá poslanecký klub ANO opustit a přidat se ke Klausovu hnutí.

Poslanec hnutí ANO Přemysl Mališ

Článek

„Do doby, než si o svém postoji promluvím s naším předsedou klubu, nechci se k této záležitosti nijak vyjadřovat,“ napsal ve čtvrtek Právu Mališ.

Svůj postoj vysvětlil tím, že menšinovou vládu ANO a soc. dem tolerují komunisté a že se tím zvyšuje vliv KSČM. „Dále mě k tomu vede úcta k dědečkovi, který byl minulým režimem utlačován. Pokud by dnes žil, tak by mě jistě za mou toleranci KSČM přetáhl holí,“ řekl Mališ TV Nova.

Klaus mladší se nechce k personálním otázkám nijak vyjadřovat až do září, kdy Trikolóra oficiálně představí garanty jednotlivých programových oblastí.

„Pan Mališ je konzervativní, pravicový poslanec, to je všechno, co k tomu řeknu,“ uvedl v nedávném rozhovoru pro Právo.

Koudelka dal vale ČSSD

Řady jeho hnutí by mohl rozšířit také bývalý poslanec za ČSSD a právník Zdeněk Koudelka, který opustil soc. dem. Koudelkovi vadí, že ČSSD se vyslovila proti nominaci Michala Semína do Rady České tiskové kanceláře, stejně jako usnesení předsednictva, že státní zástupce Pavel Zeman nesmí být odvolán.

Koudelka byl členem soc. dem. 25 let, strana podle něj popřela odkaz listopadu 1989. „Vedení ČSSD pro své mocenské zájmy pokrylo zneužívání moci vedením státního zastupitelství,“ napsal Koudelka pro web Česká justice.

Koudelka dále přirovnal Semína k obětem politických procesů z 50. let minulého století. Šéfovi soc. dem. Janu Hamáčkovi vyčetl, že se k útokům na Semína připojil.

„Proti Michalu Semínovi řvalo pražské Václavské náměstí a většina nevěděla, o koho jde. Vzpomněl jsem si na organizaci akcí údajné podpory lidu pro tresty smrti nad Horákovou či Slánským. Nechci být člen strany podporující zneužívání moci ani strany bránící názorové pluralitě,“ vysvětlil Koudelka odchod ze soc. dem.

Reklama

Výběr článků

Načítám