Hlavní obsah

Přišel čas vzít si naši zemi zpátky, burcoval Klaus ml. u vzniku nového hnutí

Právo, Jan Martinek
Aktualizováno

Poslanec Václav Klaus mladší v pondělí oficiálně představil nové politické hnutí Trikolóra. Spolu s ním se na pódium pražského Erbia Kongres centra postavilo dalších osm členů přípravného výboru, včetně nezařazené poslankyně Zuzany Majerové Zahradníkové (ex ODS), a čtrnáct krajských koordinátorů, mezi kterými byli například bývalý zlínský hejtman za ODS Libor Lukáš či bývalý starosta Brna za ODS Robert Kotzian. Tiskovou konferenci moderoval herec Marek Vašut.

Václav Klaus ml. představuje nové hnutí s názvem Trikolóra hnutí občanůVideo: Petr Horník, Právo

 
Článek

„Chceme vrátit zemi občanům, kteří pracují, platí daně a vychovávají děti. Přišel čas vzít si naši zemi zpátky,“ řekl Klaus v úvodním proslovu.

„Poslední dva roky jsem měl možnost sledovat politický život republiky zevnitř. Byla to děsivá zkušenost, vidět divadýlka pro noviny, stádnost a pokrytectví, hloupost a osobní zájmy našich elit a klesající suverenitu ČR,“ uvedl Klaus. „Ani na vteřinu jsem nepomyslel na to, kolik procent získáme. Stojíme tu z přesvědčení, chceme hájit vyšší hodnoty. Chceme tady vztyčit vlajku a říct: tady stojíme, toto jsou názory, ve kterých vytrváme,“ burcoval sál, ve kterém se sešly zhruba dvě stovky jeho příznivců.

Evropské hodnoty, ne arabské či africké

Jak už dříve řekl, hnutí Trikolóra bude stát na třech pilířích. „První se jmenuje Žijeme v České republice. Díváme se na svět českýma očima, je nám bližší Jaroslav Novák z Pelhřimova než lachtan v Antarktidě,“ uvedl Klaus. „Hájíme evropské hodnoty ve smyslu neafrické a nearabské,“ řekl. Druhý pilíř jeho hnutí má název Bohatství vzniká z práce, třetí Braňme normální svět.

Foto: Petr Horník, Právo

Logo Trikolóra hnutí občanů

„Nemyslíme si, že savci mají dvacet sedm pohlaví podle toho, jak se zrovna cítí, a že bychom takové bludy měli učit děti ve školách, nebo že světovou politiku má určovat šestnáctiletá puberťačka s několika diagnostikovanými psychickými poruchami,“ zvolal Klaus za mohutného potlesku v narážce na švédskou klimatickou aktivistku Gretu Thunbergovou.

Ostatní členové přípravného výboru mluvili například o ochraně tradiční rodiny, zrušení inkluze a adresnosti sociálních dávek.

Bývalý prezident Václav Klaus bude podle svého syna působit v hnutí jako odborný garant zahraniční politiky.

„Bude jezdit po světě a setkávat se s Viktorem Orbánem a Nigelem Farage,” řekl Klaus. Hnutí bude podle něj transparentně financováno a bude preferovat české dárce.

Aktivisté i členové Akce D.O.S.T.

Mezi pozvanými, kteří přišli vznik nového hnutí oslavit, byli někteří představitelé konzervativní či národovecké scény, například kandidát do Rady ČTK Michal Semín a další členové hnutí Akce D.O.S.T.

„Politicky se v hnutí angažovat nebudu, to jako kandidát do Rady ČTK ani nemůžu. Ale někteří členové Akce D.O.S.T. působí v pozici koordinátorů,“ řekl Právu Semín. Přišli i protiislámští aktivisté Petr Hampl či Žarko Jovanič, účastnil se předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása či rockový muzikant Vlasta Henych. Klause přišli podpořit i bývalí členové šestajovické ODS, kteří na protest proti propuštění Václava Klause z ODS zrušili svou buňku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám