Hlavní obsah

Maďar: Cestování může vyvolat druhou vlnu, jediná jistota je zůstat doma

Novinky, Klára Beranová

Cestování do zahraničních by mohlo podle epidemiologa a vedoucího pracovní skupiny pro rozvolňování Rastislava Maďara zhoršit rozšíření nákazy koronavirem v České republice, které by mohlo propuknout až do druhé vlny epidemie. Restrikce související s cestováním ale podle něj zatím nejsou na místě, podobně jako není omezené cestování po České republice, kde se virus vyskytuje ve třech ohniskách.

Foto: Petr Horník, Právo

Epidemiolog Rastislav Maďar

Článek

Na konci minulého týdne zaznamenali hygienici první případy českých občanů, kteří si koronavirus přivezli z letní dovolené v zahraničí.

„Cestování do okolních států by mohlo situaci v České republice zhoršit. Mohla by z toho být i druhá vlna,“ řekl Novinkám v úterý Maďar. Lidé se totiž vracejí z dovolených na různá místa v tuzemsku a pokud by se nakazili, mohlo by se kolem nich vytvořit nové ohnisko nemoci.

Jediná jistota je zůstat doma.

Ty jsou nyní v tuzemsku tři - v Karviné, ve Větrném Jeníkově a v Církvicích.

Maďar: Je potřeba horníkům sebrat ranní pivo o šesté

Domácí

Podle šéfa Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška ale zatím není zřejmé, kde se Češi koronavirem přesně nakazili. „Nakazit se mohli i po cestě,“ řekl s tím, že v létě bude pravděpodobně počet případů narůstat.

Cestování po Česku bez omezení 

Přesto podle něj restrikce v souvislosti s cestováním podle něj zatím nejsou nutné. „Pokud se ale ukáže, že je ten nárůst větší, tak myslím, že už by bylo na místě říci, aby si lidé dávali pozor,” sdělil dopoledne v České televizi.

Situace v ohniskách nákazy se zklidňuje, hygienici ale zůstávají obezřetní

Domácí

Epidemiolog také v souvislosti s tím uvedl, že se aktuálně neomezuje ani cestování po Česku. „Neregulujeme ani cestování po České republice, kde v některých oblastech ten virus je,“ upozornil.

Češi si o prázdninách přivezli koronavirus ze šesti zemí, nejvíc ze Slovenska

Domácí

Podle Maďara je nicméně stále relevantní semafor ministerstva zdravotnictví. V zemích, které jsou označené zelenou barvou, platí nízké riziko nákazy.

Jistota je zůstat doma 

„Pokud se v nich situace zhorší, barva na semaforu se změní. Vyhýbal bych se ale zemím, kde je možné předvídat, že změní barvu,” dodal Maďar. Mezi takové země nyní patří podle něho například Bulharsko.

„Když chceme do zahraničí vyjet, musíme počítat s tím, že země změní barvu. Jediná jistota je proto zůstat doma,” řekl Novinkám epidemiolog.

První Češi si koronavirus přivezli z dovolené

Domácí

Pokud se už na cestu Češi rozhodnou vydat, měli by dodržovat určitá opatření. Například člověk, který je v rizikové skupině, by se měl místo hotelu ubytovat v apartmánu a místo letadlem přicestovat do cizí země vlastním autem.

Reklama

Výběr článků

Načítám