Hlavní obsah

Macron udělil biskupovi Malému francouzský Řád čestné legie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha/Paříž

Biskup Václav Malý, jedna z významných postav československého disentu a sametové revoluce, převzal v pátek na francouzském velvyslanectví v Praze nejvyšší francouzské státní vyznamenání, Řád čestné legie. ČTK to řekl jeho sekretář Jan Rückl.

Foto: Profimedia.cz

Biskup Václav Malý

Článek

Vyznamenání získal biskup Malý zejména za osobní nasazení v prosazování lidských práv. O udělení řádu v hodnosti rytíře rozhodl letos v červnu francouzský prezident Emmanuel Macron.

Malý ve svém poděkování mimo jiné připomněl, jak důležité bylo pro chartisty setkání s prezidentem Francoisem Mitterandem v prosinci 1988 právě na pražském velvyslanectví.

S vděkem vyzdvihl významnou morální podporu novináře Pavla Tigrida a jezuity Petra Koláře, kteří žili tehdy v Paříži. Vděk vyjádřil i francouzským novinářům, kteří chartisty navštěvovali, i diplomatům, kteří působili na zdejším velvyslanectví.

Český rytec skla Tomáš Lesser získal francouzský Řád umění a literatury

Kultura

Václav Malý, pomocný biskup pražský, signatář Charty 77, se stal jednou z tváří listopadových událostí roku 1989, když moderoval velké demonstrace na pražské Letné.

Společnost se snaží motivovat i nyní. Jezdí do zemí, ve kterých jsou političtí vězni, a v roce 2019 při protivládních demonstracích na Letné mimo jiné řekl:

„Někteří si mysleli, že se lidé stanou lepšími, pokud se jim bude ekonomicky dařit lépe. Mezi tím ale žádný přímý vztah není.”

Řád čestné legie je vyznamenáním za vynikající civilní nebo vojenské zásluhy o francouzský národ. Francie tak oceňuje své občany i cizince.

K vyznamenaným Čechům patří bývalý náčelník generálního štábu Petr Pavel, někdejší premiéři Vladimír Špidla a Petr Pithart, bývalá ombudsmanka Anna Šabatová nebo předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

V úterý v Praze řád převzala soudkyně Ústavního soudu Kateřina Šimáčková, která má v prosinci nastoupit k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Reklama

Výběr článků

Načítám