Hlavní obsah

Lysohlávky jako antidepresivum. V Česku se chystá studie k jejich lékařskému využití

V Česku by se mohl testovat vliv halucinogenu s názvem psilocybin obsaženého v houbách lysohlávkách na léčbu deprese. Další halucinogeny mohou pomoci se závislostí, obsedantně kompulzivní poruchou či úzkostí pacientů s rakovinou, sdělil Tomáš Páleníček z Národního ústavu duševního zdraví (NÚDZ).

Foto: Profimedia.cz

Lysohlávky. Ilustrační foto

Článek

Právě tato instituce se bude pravděpodobně na klinické studii pacientů s depresí podílet. „V současnosti se připravuje spuštění klinického hodnocení u pacientů s depresí, které by mělo prokázat na velké populaci depresivních pacientů, zdali psilocybin má, či nemá antidepresivní působení,” uvedl.

Psilocybin, ketamin i další psychedelické látky jako jsou LSD či ayahuaska jsou testovány nejen jako potenciální antidepresiva. Mohou podle Páleníčka pomoci v léčbě dalších nemocí a poruch. V USA je ve finální fázi klinického testování léčba posttraumatické stresové poruchy pomocí MDMA, která je hlavní účinnou látkou taneční drogy extáze.

Léčba drogou není pro všechny

„Nutno zdůraznit, že léčebné použití těchto látek v terapii je dost náročné, má svá jasná pravidla, ale i rizika, je k němu třeba bezpečné prostřední, školený personál a samozřejmě není je možné podat úplně všem pacientům,” řekl.

V terapeutickém prostředí se podle něj pracuje s velmi vysokými dávkami těchto látek. „Ty mohou v nekontrolovaném prostředí a bez dohledu vést k nepříjemným stavům s rizikem nepřiměřeného a někdy i nebezpečného chování a následkem nesprávného užití mohou být i přetrvávající úzkosti či psychotické stavy,” upozornil.

NÚDZ jedná i o zapojení do americké studie testující léčbu posttraumatické stresové poruchy pomocí MDMA. V psychoterapii může látka pomoci lidem s posttraumatickou stresovou poruchou mluvit o prožitých traumatech, což pro ně za normálních okolností bývá obtížné.

Halucinogeny najdou využití i jinde

S podobnými postupy se experimentuje delší dobu nejen v USA, například v roce 2008 zkoušeli lékaři z Tel-Avivu metodu s účastníky izraelsko-palestinských bojů. V roce 2014 se objevila zpráva, že psilocybin obsažený v lysohlávkách by mohl pomáhat při odvykání kouření. První klinické testy totiž odhalily, že pomůže přestat kouřit osmi z deseti těžkých kuřáků.

Léčba psilocybinem byla navíc účinnější u těch jedinců, kteří kouřili dlouhá léta. V klinickém testu lékařů z Univerzity Johna Hopkinse v Marylandu dvanáct z patnácti lidí, kteří kouřili v průměru devatenáct cigaret denně po dobu jednatřiceti let, po podání psilocybinu třikrát během osmi týdnů kouřit přestalo. [celá zpráva]

Lysohlávky znají milovníci přírodních drog jako halucinogenní houbičky. Jejich požití vyvolává psychotropní stavy podobné užívání LSD. Halucinogenní droga psilocybin však může být ve vyšších dávkách smrtelná. Ačkoli před užíváním lysohlávek lékaři důrazně varují, drogu v nich obsaženou léta zkoumají k léčebným účelům.

Reklama

Výběr článků

Načítám