Hlavní obsah

Lobbování ve Sněmovně je problém, sám jsem se těžko orientoval, říká Vondráček

Novinky, Dominika Jeřábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) by chtěl, aby poslanci do konce volebního období prosadili zákon o lobbování a další protikorupční zákony. Na úterní tiskové konferenci, kde mluvil o potřebě udělat z této legislativy prioritu sněmovny v jejím závěrečném období, uvedl, že problém s lobbováním vidí i v dolní komoře. Poznamenal, že sám měl jako poslanecký nováček problém se mezi neznámými osobami vyznat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nově zvolený předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO).

Článek

„Lobbují zde osoby, u kterých není známo pozadí, ani lobbistická stopa. Když přijde nový poslanec, tak vlastně neví, s kým se setkává. To vám můžu říct z vlastní zkušenosti jako člověk z Kroměříže,“ uvedl Vondráček.

Z profese lobbisty by se podle něj měla vytvořit instituce s postavením, které by se blížilo postavení advokátů a dalších právnických profesí. „Když je lobbing pozitivně vnímaný, tak je potřeba a přináší spoustu pozitivního,” dodal šéf dolní komory.

Vláda se pokusí dostat lobbisty pod kontrolu

Domácí

Na oplátku by Vondráček lobbistům přiklepnul třeba přístup do e-Klepu, systému, který zajišťuje oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy, parlamentem a Kanceláří prezidenta republiky.

Povinná registrace 

Jako zásadní označil, aby poslanci věděli, s kým jednají, koho daný člověk zastupuje a za jakou věc vůbec lobbuje. Nově by se podle něj musel každý lobbista povinně registrovat.

„Pak bychom tu měli alespoň nějakou veřejnou kontrolu, jak vůbec probíhá ten legislativní proces. V tuhle chvíli nemáme jasně daná pravidla,” připustil Vondráček na dotaz Novinek.

Dodal, že vládní návrh zákona se inspiruje zejména v zahraničí.

Do prázdnin hotovo

Vondráček by chtěl, aby protikorupční normy - jejichž projednávání podle něj zdržela i epidemie koronaviru - byly zařazeny na program jednání a pokud možno ještě v říjnu prošly prvním čtením, jinak by je poslanci v tomto volebním období už nemuseli stihnout schválit. Před tím chce šéf Sněmovny oslovit spolu s ministerstvem spravedlnosti sněmovní kluby a na základě jejich názorů připravit „komplexní pozměňovací návrh”.

„První čtení bychom rádi stihli na říjnové schůzi, druhé čtení během ledna a února a třetí před prázdninami, protože musím počítat se Senátem,” doplnil Vondráček.

Spolu se zákonem o lobbingu zmínil Vondráček jako prority i zákon o soudech a soudcích a zákon o řízení ve věcech soudců a státních zástupců.

Poukázal při tom na zprávu protikorupční skupiny Rady Evropy (GRECO), podle níž bylo Česko loni poslední ze 42 hodnocených zemí v plnění doporučení GRECO.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám